En balance mellem vammelhed og rosenbed

Gewurztraminer har rødligt skind, og druen giver meget parfumerede og oftest syresvage vine, der tit har en høj alkoholprocent.
Foto: Zvardon/CIVA

En balance mellem vammelhed og rosenbed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gewurztraminer er en hade-/elske-drue. Dens voldsomme aromaer er letgenkendelige, og druen stiller krav til vinmagerens evner til at skabe balance mellem en heftig, parfumeret duft, lav syre, stor sødme og høj alkohol.

Hvor mange ved, hvordan en litchi dufter og smager? Hvor mange ved overhovedet, hvad en litchi er? Alligevel er det den frugt, vinsmagere gang på gang vender tilbage til for at beskrive den særlige duft og smag i vin lavet på gewurztraminer. Den lille frugt med det geleagtige, hvide kød stammer fra Kina og har en krydret og sødlig smag.

Litchi-træet hører til sæbetræfamilien, hvor stoffet saponin optræder i dele af planterne (det kaldes også sæbestof og får vand til at skumme).

Og når man dufter til en klassisk gewurztraminer, er en sammenligning med voldsomt parfumeret håndsæbe også ret nærliggende - især hvis man tænker på de rosenduftende af slagsen. Det - i kombination med en ofte høj alkohol og minimal syre - får nogen til at falde for druen og andre til at gå i en stor bue uden om den.

Der er ikke nogen middelvej, for vin på gewurztraminer er sjældent vin, man kan være ligeglad med, fordi druens aromaer er så markante.

Men hvis vinmageren ellers har et ordentligt druemateriale at arbejde med, lader det sig udmærket gøre at undgå vammelheden og få balanceret vin ud af den voldsomt aromatiske drue.
2008 Gewurztraminer Cuvée Réserve, Cave des Vignerons à Turckheim, Alsace, Frankrig.
Irma: 69,50 kroner (i uge 8 på tilbud til 2 for 100 kroner)

Lys gylden med parfumeret næse - igen en klassisk gewurz-duft af litchi og roser, men også en smule syrlighed fornemmes i duften. Mere sprælsk duft end i vinen fra Villa Maria. I munden er denne vin imidlertid sødere med en lidt federe mundfornemmelse og knap så krydret og klar i mælet som newzealænderen. Nærmere den klassiske koncentrerede gewurztraminer, som man ikke glemmer, når man først har duftet til og smagt den. 13 procent alkohol.
2008 Gewurztraminer Cuvée Réserve, Cave des Vignerons à Turckheim, Alsace, Frankrig. Irma: 69,50 kroner (i uge 8 på tilbud til 2 for 100 kroner) Lys gylden med parfumeret næse - igen en klassisk gewurz-duft af litchi og roser, men også en smule syrlighed fornemmes i duften. Mere sprælsk duft end i vinen fra Villa Maria. I munden er denne vin imidlertid sødere med en lidt federe mundfornemmelse og knap så krydret og klar i mælet som newzealænderen. Nærmere den klassiske koncentrerede gewurztraminer, som man ikke glemmer, når man først har duftet til og smagt den. 13 procent alkohol.
Foto: Robert Wengler

Hjemme i Alsace

Den rødlige gewurztraminer er formentlig en mutation af traminer, som menes at stamme fra området ved byen af samme navn i den norditalienske region Trentino-Alto Adige. Her laver man også vin på druen, der her kaldes traminer aromatico - og indimellem med glimrende resultater, der sagtens kan måle sig med en stor del af de gewurztraminere, som kommer fra franske Alsace, der ellers må siges at være druens hjemland nu.

Gewurztraminer laves både som tør og som senthøstet, mere eller mindre sød vin, og de bedste - og desværre også nogle af de dyreste - producenter i Alsace frembringer imponerende søde udgaver, der holder balancen trods druens syresvaghed. Det er oplagt at drikke dem solo eller som ledsager til kraftig ost (en klassisk kombination er den alsaciske Munster med senthøstet gewurztraminer).

De senthøstede udgaver af gewurztraminer - hvad enten det er vendanges tardive (sen høst) eller selection grains nobles (druer angrebet af ædelråd - botrytis) - er ikke billige. Til gengæld er koncentrationen i de bedste fra eksempelvis Zind-Humbrecht og Bott-Geyl så stor, at man sagtens kan være flere om en flaske.

Går man efter en tør udgave af druen, er Léon Beyers vine et oplagt valg. Især Cuvée des Comtes d’Eguisheim, der som regel er et flot udtryk for druen og med nogle års lagring, smider noget af hvalpefedtet og får en god balance.
2007 Nimbus Gewurztraminer, Viña Casablanca, Valle de Casablanca, Chile. 
Vinoble: 79 kroner

Lidt lysere end testens to andre vine. Klar duft af hyldeblomst - og langsomt dukker lidt rosenblade op. Egentlig meget indbydende duft, men den minder mere om sauvignon blanc end om gewurztraminer. I munden er der ikke samme parfumerede sødme og ikke den samme tunge smag og alkoholfornemmelse som i vinene fra Alsace og New Zealand. Der er en smule litchi i eftersmagen, men ellers er dette en tør vin, hvor syren også får lidt plads. Stringent opbygning, velegnet til mad, men ikke så let at genkende - snarere en gewurz light. 14 procent alkohol.
2007 Nimbus Gewurztraminer, Viña Casablanca, Valle de Casablanca, Chile. Vinoble: 79 kroner Lidt lysere end testens to andre vine. Klar duft af hyldeblomst - og langsomt dukker lidt rosenblade op. Egentlig meget indbydende duft, men den minder mere om sauvignon blanc end om gewurztraminer. I munden er der ikke samme parfumerede sødme og ikke den samme tunge smag og alkoholfornemmelse som i vinene fra Alsace og New Zealand. Der er en smule litchi i eftersmagen, men ellers er dette en tør vin, hvor syren også får lidt plads. Stringent opbygning, velegnet til mad, men ikke så let at genkende - snarere en gewurz light. 14 procent alkohol.
Foto: Robert Wengler

Fra fed sødme til undren

Til denne test har vi været jorden rundt og fundet en fransk, chilensk og newzealandsk udgave af gewurztraminer, som hver for sig viser en del af det potentiale, som druen har. Den franske fra Alsace er klassisk parfumeret og sødmefuld og alkoholisk i munden - relativt nem at gå til (hvis man ellers kan klare druens aromaer) og en udmærket introduktion til gewurztraminer.

Villa Marias newzealandske udgave er i samme stil, men væsentlig mere retlinet i smagen - de enkelte elementer står tydeligt frem, og den fede sødme er knap så udtalt. Til gengæld er der mere smæk på alkoholen i denne vin.

Den chilenske gewurztraminer fik vinredaktørerne til at kigge en ekstra gang på etiketten, da flasken blev afsløret. For i både duft og smag mindede vinen meget om en klassisk oversøisk sauvignon blanc. Ikke nødvendigvis en dårlig egenskab, men et overraskende eksempel på, at vinmageren har tæmmet druens voldsomme udtryk ganske meget.
2007 Gewurztraminer Private Bin, Villa Maria, East Coast, New Zealand. 
Vinens Verden: 115 kroner

Lys gylden vin med en letgenkendelig duft af druen: Meget parfumeret, håndsæbe-agtig og med et stænk af rosenduft. Alligevel relativt tør i munden, selvom der umiskendeligt er tale om en blød vin, hvor sødme og alkohol er fremtrædende. Lidt lakridskonfekt i eftersmagen. Den har, hvad en gewurztraminer skal have uden at være udpræget raffineret. Men heller ikke overstyret - så den er til at drikke. 14 procent alkohol.
2007 Gewurztraminer Private Bin, Villa Maria, East Coast, New Zealand. Vinens Verden: 115 kroner Lys gylden vin med en letgenkendelig duft af druen: Meget parfumeret, håndsæbe-agtig og med et stænk af rosenduft. Alligevel relativt tør i munden, selvom der umiskendeligt er tale om en blød vin, hvor sødme og alkohol er fremtrædende. Lidt lakridskonfekt i eftersmagen. Den har, hvad en gewurztraminer skal have uden at være udpræget raffineret. Men heller ikke overstyret - så den er til at drikke. 14 procent alkohol.
Foto: Robert Wengler
Gewurztraminer dyrkes i de fleste vindyrkende lande, men ingen andre steder tages den så alvorligt som i Alsace.
Gewurztraminer dyrkes i de fleste vindyrkende lande, men ingen andre steder tages den så alvorligt som i Alsace.
Foto: Zvardon/CIVA
Gewurztraminer kan især i de senthøstede udgaver - vendanges tardives og selection grains nobles - være en kæmpe aromatisk oplevelse. Fra marken Sonnenglanz (billedet) fremstiller Bott-Geyl en stor senthøstet gewurztraminer.
Gewurztraminer kan især i de senthøstede udgaver - vendanges tardives og selection grains nobles - være en kæmpe aromatisk oplevelse. Fra marken Sonnenglanz (billedet) fremstiller Bott-Geyl en stor senthøstet gewurztraminer.
Foto: Zvardon/CIVA
Den stejle Rangen-mark i det allersydligste af Alsaces vinområde leverer også gewurztraminer til topproducenten Zind-Humbrecht.
Den stejle Rangen-mark i det allersydligste af Alsaces vinområde leverer også gewurztraminer til topproducenten Zind-Humbrecht.
Foto: Zvardon/CIVA

En balance mellem vammelhed og rosenbed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce