En aften med fem vinsvin

Aftenen indledes med to rødvine - blandt andet en australsk shiraz der imponerer hele bordet rundt. På billedet herunder er det (fra venstre) Thomas Pedersen, Kenn Pahuus Petersen, Thomas Mortensen, Benny Hansen og Jan Pedersen.
Foto: Yilmaz Polat

En aften med fem vinsvin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke nødvendigt at kunne fransk eller at give højtravende beskrivelser af duft og smag, når vinklubben Vinsvinet mødes til smagning. Et åbent sindt og accept af andres smag er vigtigere, for det handler om at blive klogere - og at hygge sig

"Kenneth, du er hermed inviteret til at deltage i smagningen - ved godt du er på arbejde Vores smagsløg sidder i halsen, så måske en chauffør eller cykel var en god ide! Venlig hilsen, Kenn"

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vinjournalister modtager en del invitationer til at deltage i smagninger arrangeret af producentorganisationer, importører og vinhandlere. Ved disse lejligheder er der også spyttespande på bordene, så journalisterne ikke bliver så berusede, at de glemmer alt om vinenes fortræffeligheder.

Derfor blev jeg en anelse nervøs ved mailen, der kom fra Kenn Pahuus Petersen, den ene syvendedel af vinklubben Vinsvinet. Jeg havde aftalt at besøge klubben ved dens næste vinsmagning. Men meningen var, at jeg skulle tilbringe en aften som en flue på væggen - ikke som en plørefuld flue i glasset. Et par dage før smagningen var deltagerantallet imidlertid blevet reduceret, så der var plads til en ekstra mand. David Mawn og Lars Torp havde måttet melde afbud, så der var kun fem til at dele flaskerne - Kenn, Thomas Pedersen, Thomas Mortensen, Jan Pedersen og Benny Hansen.
Temaet for aftenens smagning er søde vine - bortset fra Sauternes. Der bydes på blandt andet senthøstet riesling, vintage port, madeira og australsk hedvin.
Temaet for aftenens smagning er søde vine - bortset fra Sauternes. Der bydes på blandt andet senthøstet riesling, vintage port, madeira og australsk hedvin.
Foto: Yilmaz Polat

Vin til at imponere

Set-uppet er ellers fristende, da jeg ankommer til Kenns villa i udkanten af Odense, hvor flaskerne stilles op i den rækkefølge, de skal smages. Temaet for aftenens smagning - søde vine minus Sauternes - er blevet besluttet på vinklubbens generalforsamling, og her på køkkenbordet står så otte flasker med søde sager. Der er blandt andet senthøstet Riesling fra Alsace og Nahe, forstærket sød vin fra Australien, Madeira og Vintage Port.

Og der er spyttespande på bordet ...

Aftenen bliver dog indledt med et par tørre røde - vores referencevine, som Thomas Mortensen kalder dem. Ret meget reference i forhold til de søde sager, der følger senere, er der nu ikke over de to flasker på syrah fra henholdsvis Saint Maurice i det sydlige Rhone og Victoria i Australien. Værten har selv skaffet dem, og de er med, fordi der er tradition for at indlede en smagning med et par overraskelses-flasker. Ofte gælder det om at imponere de andre, og i aften er det Kenns tur.

Det lykkes især med vin nummer to, Warner Vineyards Shiraz 2004 fra producenten Giaconda. En dyb, mørk vin med tydeligt Syrah-præg, der er mere køligt end sædvanligt i australske vine.

Vinen har fået 94 point af den amerikanske vinguru Robert Parker, men det er ikke noget, der skal snakkes højt om i aften. For selv om klubmedlemmerne er begyndt at bruge 100 point-skalaen, som Parker om nogen forbindes med, er de enedes om ikke at nævne manden, hvis det kan undgås.

- Der er de to p'er, som vi ikke taler om: Parker og politik. For så begynder vi at diskutere, og det gælder om at holde fokus, når vi smager på vinene. At holde et niveau i smagningen, siger Benny.

Niveauet har hævet sig, siden vinklubben blev dannet af Thomas Mortensen og Kenn, og interessen har bevæget sig fra Netto-vine til den dyrere ende af vinverdenen. De har smagt omkring 50 vine om året i løbet af de 15 år, klubben har eksisteret. De syv medlemmer betaler 300 kroner i årligt kontingent og derudover 125 kroner per smagning. Pengene bruges først og fremmest til de kommende smagninger, men klubben køber også indimellem flasker, som bør lagre et stykke tid, inden de skal drikkes.
Thomas Pedersen kan, med et glimt i øjet, godt se en fordel ved, at klubben p.t. ikke har nogen kvindelige medlemmer: - Man siger jo, at kvinder ofte smager bedre end mænd. Det ville ikke være sjovt ...
Thomas Pedersen kan, med et glimt i øjet, godt se en fordel ved, at klubben p.t. ikke har nogen kvindelige medlemmer: - Man siger jo, at kvinder ofte smager bedre end mænd. Det ville ikke være sjovt ...
Foto: Yilmaz Polat

Stol på din egen smag

Diskuteret bliver der nu alligevel, for pointgivningen er ikke så ligetil. Og der er pæne udsving i de karakterer, vinklubbens medlemmer giver - ganske uundgåeligt når man har forskellig smag.

Allerede ved første flaske er meningerne dellte:

- Der findes sgu meget, der er bedre. Den ville jeg ikke købe, lyder Thomas Mortensens dom, mens Jan synes, AT vinen - en vin doux naturel fra Domaine des Escaravailles i årgang 2004 - smager meget godt.

Generelt er de fem enige om, at man ikke kan have en forkert smag. Hvis du kan lide vinen, er det eneste rigtige at sige, at den smager godt.

- Jeg synes, vi er gode til ikke at lade os påvirke af hinandens vurderinger, siger Thomas Pedersen, og pointgivningen til den første vin giver ham ret: Vurderingerne spænder fra 75 til 87 point.

De fem afslører ikke, hvad de mener om vinen i glasset, før de alle har gjort deres notater, og selv om flere mener, at de kan smage te i smagningens tredje vin, en senthøstet Riesling fra Alsace, er Thomas Mortensen ikke bange for at sige, at de andre er på vildspor.

- Te?! Nu synes jeg altså ...

Der hvirvles og snuses igen, men Thomas er slet ikke overbevist.

- Te? Nu må I f ...... holde!

Kvinder smager bedre ...

Selv om procenterne i flere af aftenens vine ligger højt, og spyttekanderne langtfra er fyldt, fortsætter snakken i en seriøs tone. Med enkelte afstikkere til minderne om en sommerafslutning, hvor flere medlemmer ikke helt var i stand til at erindre, hvilke vine de havde smagt dagen før. Eller historien om hvordan vinklubben fik sit seneste medlem:

- Davids kone skrev en mail og spurgte, om han måtte blive medlem af vores vinklub. Det skulle være hendes julegave til ham. Han ved meget om vin, han kender de fleste vinbutikker i landet, og så er han virkelig kedelig, skrev hun, fortæller Benny og trækker på skulderen.

- Så passede han vel meget godt til os.

Kedelig er ellers ikke det ord, der først springer frem ved synet af vinklubbens hjemmeside. Alene navnet er nok til at pille enhver seriøsitet ud af foretagendet på forhånd. Men ideen til navnet kom såmænd bare på en fisketur. Og så går det godt i spænd med klubbens trofæ, en forstenet vildsvinekæbe, som hvert år gives til årets vinsvin - en titel som kan tildeles for både negative og positive gerninger.

Og hermed er en del af forklaringen på, hvorfor der kun sidder mænd rundt om bordet i aften, formentlig også givet.

- Vi har skam haft kvinder i klubben. Men de har bare ikke holdt ved, siger Thomas Mortensen.

Det virker nu heller ikke, som om den manglende tilstedeværelse af kvinder gør så meget. Thomas Pedersen kan i hvert fald se en fordel:

- Kvinder er jo ofte bedre til at smage på vin, end mænd er. Det ville ikke være sjovt ...

En aften med fem vinsvin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce