Porter er ristede toner på flaske - oplagt til en stille aften med et stykke røget brie på sidelinjen.

Under en efterårsferie på Christiansø opdagede jeg, hvad der dækker over begrebet en ornitolog-frokost.

Øen ligger midt ude i Østersøen som en rasteplads for fugle, og hvert efterår rejser fugleinteresserede mennesker til de to små klippeøer for at følge de fjerklædte i deres rejse mod varmere himmelstrøg.

En af de oilskinsklædte herrer gjorde jævnligt stop ved den lille købmand og stoppede en porter i lommen på sin slidte jakke. En ornitolog-frokost.

Herhjemme er porteren en niche uanset, at den mørke øl de senere år er blevet fremhævet i reality-serien "Familien fra Bryggen", hvor Mor Ann - Linse Kesslers mor - alias Mopper har porteren som favorit på værtshuset Café Haraldsborg på Amager.

Havnearbejdernes øl

Porteren opstod som en klassisk arbejder-øl i London i tiden frem til år 1800, og den har fået navn efter the porters - dragerne. Indtil år 1700 sendte bryggerierne i den engelske hovedstad øllet hurtigt ud til kunderne, og porteren var den første lagrede øl, som brygmesteren holdt i ro i kolossale fade i op til halvandet år, inden det blev sendt ud til forbrugeren i drikkeklar tilstand.

Porter var oprindeligt en overgæret øltype, og lagringen krævede kapital, og produktionen udviklede sig i takt med industrialiseringen. Porteren var med sine omkring seks procent en stærk øl efter den tids standard. Dengang blev den brygget med brunt malt, men med en opfindelse fra bryggeren Daniel Wheeler kunne man bruge lidt af hans nyopfundne knaldsorte malt og den billigere pale ale-malt. Man kan læse mere om porter i ølskribenten Carsten Berthelsens udmærkede "Øl for enhver smag", og det er i øvrigt også ham, som beskriver porteren "som en nat uden stjerner" - poetisk og smukt. Han tilføjer, at man kommer til at se dem, stjernerne altså, efter et par flasker ...

Klassiker fra Limfjorden

Herhjemme er Willemoes Porter fra Bryggeriet Vestfyen og Limfjordsporter fra Thisted Bryggeri de mest almindelige af slagsen på hylderne i dagligvarehandelen, og dagens test er suppleret af et par dyrere af slagsen.

Oprindeligt var porteren en ovegæret øl, men den klassiske Limfjordsporter er en sort, undergæret porter, som flere bryggere har været med til at udvikle. Daværende brygmester Peter Klemensen fra Thisted Bryghus købte i 1986 rettighederne til navnet og den blå/orange etiket, da Urban Bryggeriet lukkede, og tre år efter lancerede hans porteren og fortsatte med at finpudse recepten frem til 1997, hvor brygmesteren mente, at resultatet ikke kunne blive bedre. Thisted Bryghus eksporterer i øvrigt sin porter til blandt andet USA, hvor den kan fås på fad hos de bedre ølbarer.

Porter var i det gamle London en klassisk ledsager til østers, som var en billig spise. Den kombination fungerer også i dag, selv om ost nok er et mere overkommeligt bud på en gastronomisk kombination.

Limfjordsporteren holder sine 7,9 procent og bliver på det punkt slået af Bryggeriet Vestfyen, som får sin porter op på 10 procent ren. Stilmæssigt er de to meget forskellige, den fynske er sødlig, mens vestjyden har bittert punch til drøbelen - men begge er et godt køb - ikke mindst, når man kan finde Vestfyens på tilbud i Fakta. Også de to gourmetportere er godt med, og i denne tunge vægtklasse bør man ikke drikke sine porter for kold. Tommelfingerreglen for øl siger, at temperaturen skal være alkoholprocenten plus et par grader. Thisted Bryghus angiver selv den optimale temperatur for sin porter til mellem 8 og 14 grader.

Det svarer nogenlunde til temperaturen i en yderlomme på en oilskinsjakke i uge 42 på Christiansø. Ornitologer kan noget med fugle. Og øl.

Mere om emnet

Se alle

Porter - og stout ...