Derfor er vinen billigere i Tyskland


Derfor er vinen billigere i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lavere moms, ingen vinafgift samt en stor og hurtig omsætning gør vin billigere syd for grænsen

Som udgangspunkt har de tyske butikker tre fordele i forhold til deres danske konkurrenter. For det første er alkoholafgiften i Danmark anderledes end i Tyskland. I Danmark er afgiften for vine, der har en alkoholstyrke over 6 procent og op til 15 procent, for tiden 6,14 kroner pr. liter (dvs. 4,60 kroner for 75 cl). Hvis vinen har mere end 15 procent alkohol og maksimalt 22 procent, skal der betales 9,20 kroner pr. liter i afgift. Ved højere alkoholprocenter beskattes vinen som spiritus. For de mousserende vine (med et overtryk på mindst tre bar) skal der betales en tillægsafgift på 3,06 kroner pr. liter.

Alkoholafgiften stiger endda fra 1. oktober i år, for Skatteministeriet har opdaget, at alkoholprocenten på mange vine efterhånden er noget højere end de 12 procent, der hidtil har været brugt som en gennemsnitsværdi for vin solgt i Danmark. Nu sættes gennemsnitsværdien i stedet til 13,5 procent, og derfor stiger afgiften med 73 øre pr. liter til 6,87 kroner for vine med alkoholprocenter over 6 og op til 15 (dvs. 5,15 kroner pr. flaske).

For det andet er alkoholafgiften ikke den eneste afgift, den danske stat lægger på vin. En almindelig 75 centiliter flaske pålægges en emballageafgift på 80 øre.

For det tredje skal der 25 procent moms oven i vinens kostpris, afgifterne og forhandlerens avance, før den endelige udsalgspris er beregnet.

Derfor ender en vin, der koster den danske importør 30 kroner i indkøbspris og transport, med at koste 30 kroner plus 4,60 kroner (alkoholafgift) plus 80 øre (emballageafgift) plus 10,62 kroner (fortjeneste - her sat til 30 procent) = 46,02 kroner. Når momsen lægges til, står der 57,53 på prismærkatet.

Prisforskellen

I Tyskland ser regnestykket anderledes ud. Her bliver den samme vin til 30 kroner i indkøbspris og transport pålagt en alkoholafgift på nul euro. Selvom vin-afgiften er en EU-reguleret punktafgift, står det landene frit for, hvor lav den skal være, for fra EU’s side er minimumsafgiften fastsat til nul euro. Foruden Tyskland opkræver hverken Spanien, Portugal, Italien, Grækenland, Østrig eller Luxembourg nogen vinafgift.

Emballageafgiften afhænger af flaskens vægt og er på cirka 25-30 øre.

Med samme avance på 30 procent lagt oveni (9,08 kroner) koster vinen 39,33 kroner før den tyske moms på 19 procent (7,47 kroner). Vinen ender altså med en pris på 46,80 kroner. Det er knap 11 kroner billigere end samme vin hos en dansk forhandler, og hvis ellers forhandlerne tager samme avance uanset vinens indkøbspris, bliver forskellen på den endelige pris i Danmark og Tyskland selvfølgelig større, jo dyrere vinen er.

Desuden har de tyske vinhandlere et hjemmemarked, der er mange gange større end det danske marked. Det betyder, at de med salg på nettet potentielt har mange millioner kunder og derfor kan købe større ind og opnå bedre priser hos producenterne og lavere transportudgifter pr. flaske, end de danske vinhandlere, som har et mindre marked.

For grænsebutikkerne gælder desuden, at en meget stor og hurtig omsætning gør det muligt at sætte avancen pr. flaske lavt. Nogle vine bliver formentlig også solgt med meget lille eller ingen fortjeneste - hvis kunderne kender vinene fra de danske butikker, kan de bruges som lokkemiddel, og forretningen tjener så i stedet på de andre varer (øl, sodavand, slik osv.), som ryger i indkøbsvognen sammen med vinen.

Kan bruge danske annoncer

Og så nyder både grænsebutikkerne og vinhandlerne nær den danske grænse godt af de danske butikkers annoncering. Hvordan det? Jo, en pæn del af de vine, som sælges hos for eksempel Dansk Vinlager i Flensborg, er blevet kraftigt markedsført i Danmark af deres danske importører - og derfor kræver det ingen særlig indsats af den tyske forhandler at fortælle kunderne om vinenes fortræffeligheder.

Derfor er vinen billigere i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce