2004 BurlenbergDeiss, Bergheim, Alsace
Compagniet.dk sælger 1996, 1998 og 2002 til priser mellem 100 og 285 kroner (13 procent)


Ret mørk for en alsacisk pinot noir, dog med gennemsigtig kerne. Duft af røget spæk, mørke bær, fad, mynte/kamfer og trods den tykke duft er her også et strejf af friskhed. Den har lagt mere end syv år bag sig, men i munden optræder den med al den styrke, man kan forvente af en yngre vin. Her er syre og tanniner med udråbstegn, og med noget tid i glasset udvikler den sig i retning af en nebbiolo. Røgetheden er udtalt også i smagen (Burlenberg betyder i øvrigt ”brændt bjerg”), fadet er behersket, og her er bitre, mørke bær og tobaksbitterhed. Det er pinot noir, der er milevidt fra den traditionelle alsaciske lyse vin på druen – en mønsterbryder i monsterpragt. Som nævnt minder den mere om en italiensk nebbiolo. 2002 fås for tiden på tilbud til 100 kroner flasken – det er en ret billig måde at stifte bekendtskab med denne unikke vin. 2004 får fire store stjerner.


2009 Langenberg
Deiss, Bergheim, Alsace
Compagniet.dk sælger 2005 for 200 kroner (13 procent)


Complantation-vin på riesling, pinot gris, muscat og pinot noir. Næsen er præget af søde æbler, limeskal, syrlig ananas og en let mineralsk note. I munden udviser vinen først og fremmest harmoni og præcis balance mellem syre og sødme samt en fin fedme. 2009 får fire store stjerner.
2009 Engelgarten
Deiss, Bergheim, Alsace
Compagniet.dk sælger 2005 for 210 kroner (12,5 procent)


Complantation-vin på riesling, pinot gris og muscat. Duften er let svedig, mineralsk og svagt syrlig. I munden er der god syre, behageligt behersket sødme, druesmag og god balance. 2009 får fire stjerner.
2008 Rotenberg
Deiss, Bergheim, Alsace
Compagniet.dk sælger 2004 for 265 kroner (12,5 procent)


Lidt æble og en snert af botrytis i duften. I smagen er der sødme, æble og en lille oxideret tone. Syren er behersket, men formår alligevel at holde sødmen i skak. Prisen trækker ned på tre stjerner.
2008 Schoffweg
Deiss, Bergheim, Alsace
Compagniet.dk sælger 2004 for 265 kroner (12,5 procent)


Meget kompleks næse med krydret præg af fyrrenåle. I munden er vinen kort sagt lækker med en drikkeanimerende syre-/sødmebalance og en snert af bærme. 2008 får fem stjerner.
2007 Gruenspiel
Deiss, Bergheim, Alsace
Compagniet.dk har ikke denne vin på listen (13,5 procent)


En tredjedel pinot noir, en tredjedel gewurztraminer og en tredjedel riesling. Harmonisk indtryk i duften med en smule marcipan, sødme og en ganske lille oxideret tone. Vinen er balanceret i munden – blød og sødmefuld – og den vokser stille og rolig, mens syren langsomt udvikler sig, og tanninerne vækkes til live. Kraft indhyllet i velour. Fem stjerner.
2009 Mambourg Grand Cru
Deiss, Bergheim, Alsace
Compagniet.dk sælger 2003 for 485 kroner (14 procent)


Complantation-vin på pinot gris, pinot blanc, pinot noir og pinot meunier som har lagret på små fade (barrique). Druerne til denne vin er ifølge Mathieu Deiss altid de første, der høstes. På den sydvendte, varme mark står planterne med en tæthed på 12.500 pr. hektar, og udbyttet er så lavt som 15 hektoliter pr. hektar. Druerne får aldrig lov at få ædelråd. Der er fad og en røget tone i duften, men i munden er vinen blød med vanillefad, balanceret og vedholdende syre og tanniner (fra bundfaldet). Fyldig vin der vokser i munden. En lille oxideret tone i eftersmagen. God – men til prisen bliver det kun tre stjerner.
2007 Altenberg de Bergheim Grand Cru
Deiss, Bergheim, Alsace
Compagniet.dk sælger 2004 for 445 kroner (12 procent)


Complantation-vin på alle sorter fra Alsace. Her er sødme, ædelråd, marcipan og hvid nougat i duften, og smagen har tydelig sødme med ædelråd, sukret limesaft og dåsefersken. Her er også syre, som lige holder balancen – og en god længde i eftersmagen. Igen en god vin, der har prisen imod sig. Tre stjerner.
Du kan besøge Domaine Marcel Deiss på denne adresse:

Route du Vin 15, 68750 Bergheim. Tlf. 0033 03 89 73 63 37.

Hvis du køber vin for minimum 50 euro, får du en smagning til en værdi af 15 euro gratis.

Hjemmeside: www.marceldeiss.com.

Fra den 3. til den 15. august holdes den årlige vinmesse La Foire aux Vin i Colmar. Her kan du blandt andet smage vine fra 88 Alsace-producenter - også Deiss. Du kan læse meget mere om messen på www.foire-colmar.com (siden er pÃ¥ fransk eller tysk). ">foire-colmar.com (siden er på fransk eller tysk).
  • Klingenberg_Kenneth_(2015)_15

    Af:

    Jourhavende på Fyens.dk og vinskribent

Mere om emnet

Se alle
En racerkører med god tid i vinkælderen

En racerkører med god tid i vinkælderen

Trolden i flasken

Trolden i flasken