Chardonnay med tåge og havluft

2008 Morning Fog Chardonnay Wente, Livermore Valley, Californien Skjold Burne: 99,95 kroner (13,5 procent) Lys gylden med pære, abrikos, let ristet fad og smørbagte småkager i næsen. I munden har den pæne fedme godt modspil af en tydelig syre. Her er også pærer stegt i smør, en smule ananas, tydelig alkohol og balanceret fadpræg. Der laves mere stringente, fintunede chardonnayer også i Californien, men til prisen på 99,95 kroner er Morning Fog Chardonnay godt med. Fire store stjerner.

Chardonnay med tåge og havluft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drikkevenlig californisk chardonnay fra et mindre kendt område

Redaktøren anbefaler: Fyrtårnene i californisk vin er Napa og Sonoma Valley. Færre har nok hørt om Livermore Valley, der ligger øst for San Francisco. En af de store producenter her hedder Wente Vineyards, som også var blandt de første til at plante druer i området. Det var i 1883, og siden er familieforetagendet, der nu kører på femte generation, vokset fra 19 hektar til lidt over 1200 hektar vinmarker og en årlig produktion på cirka 300.000 kasser.

Ligesom de nordligere, mere kendte vinområder er Livermore Valley præget af nærheden til Stillehavet. Herfra kommer den afkølende tåge rullende om morgenen (deraf vinens navn) og bliver liggende, indtil solen har brændt den væk op ad dagen. Om eftermiddagen når vinden fra Stillehavet ind gennem San Francisco-bugten og helt ind i Livermore Valley, der går fra vest til øst. Sammen med aftentåge køler det igen druerne, som således får en længere vækstperiode, før de er fuldt modne, og sådan beholder de mere af deres syre og aroma.

Wente var i begyndelsen af 1930’erne først til at markedsføre en varietal chardonnay fra Californien (dvs. en vin kun på chardonnay og med dette anført på etiketten), og i dag er firmaet tydeligt stolt over, at omkring 80 procent af alle californiske chardonnay-stokke stammer fra de planter, som Wente i sin tid importerede fra Frankrig.

Dagens vin er lys gylden med pære, abrikos, let ristet fad og smørbagte småkager i næsen. I munden har den pæne fedme godt modspil af en tydelig syre. Her er også pærer stegt i smør, en smule ananas, tydelig alkohol og balanceret fadpræg. Der laves mere stringente, fintunede chardonnayer også i Californien, men til prisen på 99,95 kroner er Morning Fog Chardonnay godt med. .

Chardonnay med tåge og havluft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce