Champagne: Her er seks gode til prisen

Deutz' Brut Classic er en pålidelig champagne, som leverer, hvad en god standard-champagne skal. Den koster 300 kroner på Vildmedvin.dk. Foto: Kenneth Klingenberg

Champagne: Her er seks gode til prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Har du noget, du skal fejre - eller har du bare lyst til bobler? Vi har fundet seks gode champagner til priser fra 225 til 300 kroner.

I sidste uge fortalte vi, hvordan du lovligt kan købe champagne (og vin generelt) i udenlandske netbutikker, hvor priserne ofte er noget lavere end i danske (net)butikker. Men hvis du ikke har mod på at lege vinimportør, eller hvis du foretrækker at støtte danske vinhandlere, får du her en håndfuld bud på god champagne til en rimelig pris, som du kan købe i danske butikker.

Flere af dem har tidligere været positivt anmeldt i disse spalter, og de er med igen, fordi de som standardvine fra store champagnehuse har stort set samme udtryk og smag årgang efter årgang.

Udgangspunktet for testen i dag har været at finde gode vine til maks. 300 kroner pr. flaske. Der er bestemt vine fra andre områder i Frankrig samt i Tyskland, Østrig, Spanien og Italien, der kan give lige så gode oplevelser til lavere priser, så hvis du er ligeglad med, om vinen er fra Champagne, er udvalget af gode vine til gode priser noget større - som vi blandt andet beskrev i artiklen "Femstjernede bobler - billigere end champagne" 10. marts i år.

Dagens champagner er fortrinsvis runde vine med en behersket syre og en underliggende frugtsødme, som gør vinene forholdsvis lette at gå til, også selvom man ikke er en rutineret champagnedrikker.

En importør forklarer

Oeil de perdrix fra huset Jean Vesselle er en af de vine, som også blev omtalt i sidste uge, fordi den er væsentlig billigere at købe i Reims, end den er i Danmark. Prisforskellen er 113 kroner pr. flaske. Som omtalt i sidste uges artikel plejer den slags sammenligninger at føre til mindre begejstrede henvendelser fra danske vinhandlere. Også denne gang har vi fået en mail fra en vinhandler - men en reflekteret en af slagsen.

Det er Hans Jørgen Iversen, indehaver af Vinotheket i Kollund, der skriver om de udfordringer, han har som dansk vinimportør i forhold til at kunne konkurrere med udenlandske webbutikker:

"Når jeg skal forsvare de danske vinimportører lidt, så er det lige netop i Champagne-området svært som vinimportør at få yderligere rabat på den pris, den ganske almindelige kunde betaler for købet af måske 12 flasker. Det skyldes den store efterspørgsel samt det store salg ud af "stalddøren" hos de små producenter (ikke de store kendte navne). Man skal være meget dygtig for som importør at opnå 10 procent, og her taler vi om køb på 1000-1200 flasker, som jeg typisk tager hjem per gang.

Dertil kommer hjemtransport, lageromkostninger, hjemlige ekspeditioner, afgifter, momsforskel og en fornuftig avance, og så havner vi ganske rigtigt på prisforskellene, som du beskriver, men som jeg ikke synes er ublu, alt taget i betragtning."

Det er korrekt, at indkøbspriserne i Champagne ikke er lave - også de små bønder ved udmærket, hvor stor efterspørgslen på champagne er, og de sætter deres priser derefter. Som beskrevet i sidste uges artikel er det dog stadig muligt at finde virkelig gode vine til mere end rimelige priser i Champagne. De bliver selvfølgelig dyrere, når de skal hentes til Danmark og udstyres med dansk moms og vinafgift - men der er også forskel på avancerne hos de danske vinhandlere, og det kan være en forklaring på, hvorfor man indimellem finder markante prisforskelle på samme vin i en dansk og en udenlandsk vinforretning

Hvis du er vant til at købe vin på nettet, har du nok også bemærket en pudsig forskel i fragtpriserne, som ikke altid er lavest hos dem, der må antages at sælge flest flasker. Til gengæld får du ofte fragten uden beregning ved køb af et minimum antal flasker eller køb for eksempelvis 2000 kroner. Men nogen skal jo betale for fragten, også den som butikken giver "gratis". Den udgift kan enten lægges på vinens pris eller prisen for fragt.

Champagne er bare vin

Men det lader sig gøre at finde gode champagner til priser, der ikke virker urimeligt høje. To af dagens gode eksempler er vinene fra Roland Champion og Michel Rocourt. De er begge non vintage, altså en blanding af flere årgange, og de er blot en lille del af udvalget hos Vintagechampagne.dk.

Ejerne af butikken, Mikkel Hagerup og Simon Dybdahl Østerborg, kørte i foråret 2013 til Champagne for at købe ind, så de kunne holde champagnesmagninger og bruge overskuddet fra dem til at finansiere en ny tur til Champagne.

Det viste sig at være en bæredygtig forretningsidé - så meget, at de to i efteråret 2015 kunne åbne en forretning kun med champagne i en kælder på Nørre Søgade i København. Her kan du også - når du kommer forbi de kanter - fornøje dig med et glas champagne til priser fra 50-60 kroner.

Det siger noget om det prisniveau, som de to champagne-glade herrer forsøger at lægge - ud fra den holdning, at champagne "bare" er vin ligesom al anden vin, og at det er muligt at finde gode champagne til rimelige priser, hvis man graver dybere end det øverste lag af de store, kendte champagnehuses vine.

Champagne: Her er seks gode til prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce