Brug penge på vinen til vildtet

Foto: Colourbox

Brug penge på vinen til vildtet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vinjagt. Den dyreste flaske er også den bedste i dagens test af pinot noir til vildt. Men der er gode køb til den halve pris

Når vi ser bort fra sommerbukkene, der må lade livet under jagten fra midten af maj til midten af juli, er det i efteråret og om vinteren, vi danskere har størst fokus på at spise vildt. Især hvis vi regner diverse ænder og dyrerygge til jul og nytår med.

Nu tænker du måske: Så meget vildt spiser jeg da ikke - faktisk kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst fik et stykke vildt?

Og du er ikke alene. Der nedlægges i Danmark årligt omkring 2,3 milioner stykker vildt, ifølge de tal der er indberettet til Miljø- og Fødevareministeriet. Der er en vis usikkerhed forbundet med tallene, men trækker man de 87.000 krager, 29.000 husskader, 31.100 ræve, 2800 mink, 2700 husmårer, 918 ildere, 261 mårhunde, 30 vaskebjørne, 17 bisamrotter og to sumpbævere (!) fra, som mødte deres endeligt i jagtsæsonen 2014/15, blev der i den periode nedlagt cirka 2,1 millioner stykker vildt i Danmark.

Eftersom fuglene udgør tæt på to millioner dyr af det samlede tal, er der til hver dansker i gennemsnit cirka et lår og det meste af et bryst - og så selvfølgelig nogle skiver af de 137.000 stykker rå- og dåvildt samt sika og hjorte, som jægerne også skyder.

Det er i grunden ikke ret meget - og det er en skam, for vildtet smager som bekendt godt, og det har meget smag, selvom det er fedtfattigt.

Netop på grund af den kraftige smag, et højt proteinindhold og kødets magerhed er der en ting, du ikke må gå ned på, når du serverer vildt: vin.

Rødvin hjælper med fordøjelse af kødet

Mulighederne er nærmest legio, skal man tro diverse eksperter, der giver råd om, hvilke vine der passer til hvilke typer vildt. Til fuglevildt anbefales alt fra pinot noir fra Bourgogne eller Californien/Oregon eller syrah fra det nordlige Rhône til australsk shiraz - og til pattedyrsvildt gælder de samme råd inklusive rødvin fra Bordeaux eller Rioja eller en kraftig côte-du-rhône. Alt afhængig af tilberedningen og tilbehøret.

Grundlæggende for vin til vildt gælder, at du enten kan forsøge at finde en vin, der matcher smagsintensiteten i kødet, eller gå den helt modsatte vej og servere en lettere vin, der virker som kontrast til kødet, men under alle omstændigheder spiller sammen med tilbehøret. Rødvin virker som oftest bedst på grund af tanninerne, der hjælper med at blødgøre det proteinrige kød.

Vi har skudt med spredehagl i dagens test, hvor vi holder os til pinot noir - i udgaver fra flere kontinenter. Det er ikke svært at finde pinot noir, der smager godt, hvis bare pengepungen er i orden, men det er næsten lige så sjovt at finde noget, der smager godt, uden at man bliver flået ... Det er delvist lykkedes i dag, hvor vi kommer vidt omkring med 16 vine fra Europa, Sydamerika og Nordamerika.

Det hører til sjældenhederne, at vi har rumænsk og engelsk vin med i disse spalter, men vinene fra begge lande klarer sig udmærket i dagens test.

Bourgogne-hus i Oregon

Priserne i dag går fra 70 kroner op til 500 kroner pr. flaske, og vi kan lige så godt sige det, som det er: Kvalitet koster, ikke mindst når man vil have god pinot noir. Det illustreres indirekte af de to franske flasker i dagens test. Ingen af dem imponerer, heller ikke vinen fra Duband, som stammer fra 45 år gamle vinstokke i Chambolle-Musigny og Morey St. Denis og koster 169 kroner.

Man får absolut god vin for pengene i et par af de billigere vine, som overrasker positivt og viser, at det er muligt at købe interessant pinot noir for menneskepenge. Men ugens bedste vin er også ugens dyreste: Det er det franske Bourgogne-hus Louis Jadot, der står bag vinen fra Oregon, Résonance, som til 499 kroner for en flaske næppe bliver hverdagsvinen på ret mange borde. Desværre, for vi har fat i en meget velkomponeret vin, som også har stof i sig til nogle års udvikling.

Og så skal vi ikke glemme tyskerne - de kan altså godt finde ud af at skrue en lækker spätburgunder sammen, og her fås eksempelvis vinen Magmatit fra Abril i Kaiserstuhl i Baden til 239 kroner. Det er stadig en udskrivning, men ikke værre, end hvad du måske er villig til at bruge på amarone juleaften?

Brug penge på vinen til vildtet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce