Endnu en vinklub for kvinder har set dagens lys. Her er frihed til at stille spørgsmål og tale om vin uden at blive belært af bedrevidende mænd.

Hvis du har været til en vinsmagning, har du med stor sandsynlighed også oplevet ham. Han får hurtigt gjort de nærmeste omkring sig opmærksom på, at han kender de fleste af de vine, der skal smages, og at han mest er interesseret i at smage, hvordan den nye årgang af en af vinene er i forhold til de tidligere årgange. Eller at han har besøgt en af vingårdene og er nær ven med vinmageren.

Han er ikke brovtende eller pralende - bare dominerende på en måde, så det ikke er til at overhøre. I løbet af smagningen udfordrer han gerne arrangørerne af smagningen med sin viden om detaljer, som han har erfaret, at han som regel er ene om at kende til.

Der kan opstå en fælles "døvhed" over for manden i løbet af smagningen, men alligevel har han næsten altid den effekt, at mindre sikre vinsmagere klapper i og holder deres meninger og spørgsmål for sig selv. Man skulle jo nødig komme til at sige noget forkert. Bagefter vil de fleste sidde tilbage med indtrykket af en mand, der forsøgte at overtage smagningen - og mange vil ikke vide, om han bluffede eller vitterlig var ekspert i vin.

I erkendelse af, at det kan virke lettere intimiderende at smage vin sammen med sådan en type, har blandt andre Løgismose og Laudrup Vin haft succes med at arrangere vinsmagninger kun for kvinder - ligesom de aftenkurser, der dukkede op for nogle år siden, hvor kvinder kunne lære deres bil at kende og prøve, hvordan man skifter fra sommer- til vinterdæk. Uden at skulle høre på bedrevidende gnækken fra mænd, der var født med en svensknøgle i munden.

Kvinder lugter bedre

Nogle kønsroller dør tilsyneladende kun langsomt, og helt håbløst føles det, når en tjener automatisk kigger spørgende på manden først, når der skal smages på vinen på restauranten (og så ser vi bort fra, at det slet ikke er kundens opgave at smage på vinen - det gør man for at tjekke, om vinen har fejl, og det er tjenerens job).

Hvis tjeneren virkelig ønskede at få gæsten til at teste vinen for fejl, ville der være mere logik i at bede kvinden om at smage på vinen, for selvom det endnu ikke er lykkedes at påvise årsagerne, tyder flere forsøg på, at kvinder - især i den fødedygtige alder - har en lugtesans, der markant overgår mænds og andre kvinders (og lugtesansen er som bekendt afgørende for, hvor godt man kan smage).

Det menes at hænge sammen med hormoner, konkluderede forskere fra Rutgers University i New Jersey i USA efter undersøgelser i 2002 og 2005. Men forskerne pegede også på, at kvinder er bedre til at identificere forskellige dufte, fordi de tilsyneladende er bedre til at fokusere på en bestemt duft. Kvinderne i forsøget, som blev omtalt i tidsskriftet Chemical Senses i 2005, var ikke bare en lille smule bedre til at lugte; med nogen øvelse kunne de identificere enkelte dufte i koncentrationer op til 11 gange mindre, end mænd, som havde samme øvelse i at lugte, kunne. Men hvorfor denne forskel?

Ifølge Paul Breslin, professor ved Rutgers University, kan den skyldes, at kvinder har et behov for altid at kunne identificere deres børn.

- Hvis du er et socialt dyr, er du nødt til at vide, hvilket barn der er dit. Det er bevist, at kvinder er i stand til at genkende duften af deres barn i en stor gruppe, siger Paul Breslin til radioprogrammet The Salt.

Hvidvinsaften for kvinder

For nylig fik en gruppe kvinder mulighed for at afprøve deres lugte- og smageevner på vinbaren S'vineriet i Klaregade i Odense. En mandag aften, hvor butikken og baren normalt holder lukket, blev der fyldt op rundt om tre borde, og 18 kvinder smagte i løbet af et par timer på 11 vine - som havde et fællestræk:

- I aften smager vi kun hvidvin. Senere skal vi også smage rødvin, og vi skal smage champagne, fortæller restauratør Claus Skovsted, som allerede, før den første vin var kommet i glasset, har planlagt flere aftener.

Dæmpet lys fra store glødepærer i loftet giver en lettere dunkel belysning i vinbaren - bestemt ikke korrekt lys til en vinsmagning, hvis man vil vurdere vinene nogenlunde objektivt, men det er heller ikke en aften, hvor de tekniske termer får lov at dominere. Oplægget til aftenen er, at det først og fremmest skal være sjovt at drikke vin: "Aftenen, hvor I seriøst skal slynge sagerne i glasset og dufte intenst til indholdet, inden der gurgles og smages. Men det bliver uden dikkedarer - druer kan jo også svøbes ind i så megen viden, at man næsten bliver bange for at drikke dem," lyder det i invitationen.

Og Claus Skovsted regner altså med at lave flere vinaftener kun for kvinder, så de også kan få smagt på bobler og rødvin og rosé - og måske noget hvid bourgogne med alder, som hører til Skovsteds favoritvine. Han forventer at kunne lave en vinklub med 40-50 medlemmer, som får en lukket facebookgruppe, hvor de kan snakke videre om de vine, de smager.

- Og så skal vi måske også lave en vinrejse? spørger han, mens der nikkes ved bordene, hvor aftenens "lærer", sommelier og vinimportør Jimmi Korsholm, skænker i glassene.

Denne aften er det som nævnt hvidvin, der er i fokus, og der kommer sauvignon blanc fra Frankrig og New Zealand i glassene. Og så kan Jimmi Korsholm ikke dy sig for at introducere aromaen "kattepis" som en ikke usædvanlig duft i vine lavet på sauvignon blanc.

Det udløser latter blandt deltagerne, der ikke helt kan tage sommelierens terminologi seriøst.

- Du bliver simpelthen nødt til at finde et andet ord - det klinger ikke så godt, lyder en kommentar fra et af bordene.

- Jeg turde ikke sige det

Efter sauvignon blanc kommer tre rieslinger i glassene - en delvist spontangæret vin fra Pfalz i Tyskland, en velplejet vin fra staten Washington i USA og en petroleumsduftende vin fra Ontario i Canada. Og her begynder de kommentarer og spørgsmål at dukke op, som måske ikke var kommet ved en smagning med mænd:

- Når du siger "spontangæret", er det så, fordi man ikke har planlagt en gæringsproces?

- Har jeg ret i, at der er også lidt mineralsk i den her vin - lidt smag af sten?

- Jeg turde ikke sige det, men jeg tænkte på grus.

- Det er som at slikke på en flad strandsten, ikke?

Især rieslingen fra canadiske Henry of Pelham udfordrer smagsløgene med sin udprægede duft af petroleum og klare syre i munden. Jimmi Korsholm erkender, at syren i de hvide vine tiltaler ham meget, og rieslingerne falder også i god jord hos aftenens publikum. Der ryger dog flest hænder i vejret, da han spørger om deres favorit og nævner den amerikanske riesling Eroica fra Château Ste. Michelle.

Riesling bliver afløst af pinot gris fra Alsace og Tyskland, og selvom det er vin nummer seks og syv, er stemmelejet i baren stadig meget afdæmpet. Det lyder, som om der tales mindst lige så meget om andre emner som om vinene i glassene, og her er tydeligvis ingen alfahanner, der skal kloge de andre på plads. Stemningen virker meget åben - og det er en af årsagerne til, at 54-årige Kaja Jespersen har meldt sig til smagningen.

- Mit kendskab til vin er sådan set rimelig okay - jeg kan ikke fortælle lange historier om de enkelte vine, men til det, jeg skal bruge det til, er det fint. Men man er nok tilbøjelig til at købe det samme - man kan blive låst i den samme smag. Så jeg har meldt mig til den her aften, fordi jeg gerne vil vide mere om vin, fortæller Kaja Jespersen, som ikke tidligere har været til en vinsmagning kun for kvinder.

Aftenens fokus på hvidvin udfordrer hende, for hun foretrækker rødvin og gerne fra Italien, hvor hun har rejst en del, eller Australien. Når det gælder prisen på vinen, har Kaja Jespersen dog meget vide rammer:

- Jeg har vin til 650 kroner og vin til 40 kroner. Jeg kan godt lide at have noget liggende i min reol. Men jeg køber ikke vin og tænker, at det skal smage godt om to år. Det er nok mere noget med, at det skal smage godt i morgen.

Mænd stoler på sig selv

Så længe får flaskerne, der er fundet frem til denne aften, ikke lov at leve. I løbet af de cirka tre timer, som aftenens vinsmagning varer, skal deltagerne smage på 11 forskellige vine, men eftersom baren ikke er åben for andre gæster denne aften, er der en løs bagkant.

- Så vi kan drikke slatter, når vi har smagt dem alle sammen, lyder det lovende fra aftenens vært.

Under det meste af smagningen har forfatteren til denne artikel forsøgt at gøre sig selv usynlig - for jeg skal jo ikke ødelægge kvindernes frirum denne aften. Derfor spurgte jeg også et par uger i forvejen, om det ville ødelægge stemningen, hvis jeg var en flue på væggen sammen med en fotograf? Svaret kom hurtigt: "Jimmi, der skal undervise, er jo også mand."

Det var selvfølgelig ikke overraskende, for selvom mange kvinder formentlig har smageevner, der overgår de fleste mænds, er kvinder ikke i overtal blandt for eksempel sommelierer. Det kan hænge sammen med, at mænd ikke nødvendigvis tager det så tungt, hvis de ikke er supersmagere, siger Robert Bath, professor ved Culinary Institute of America, til The Salt. De stoler på, at de nok mestrer opgaven alligevel, mens kvinder ifølge professoren kan tvivle mere på deres evner.

Det gælder heldigvis ikke alle, og allerede 4. april lægger S'vineriet lokaler til endnu en vinaften kun for kvinder - denne gang i Løgismoses regi, som har henlagt en smagning for medlemmer af sin vinklub for kvinder til baren i Odense. Aftenens smagning bliver styret af en kvinde, som i hvert fald ikke har grund til at tvivle på sine evner: Det er Danmarks nok bedst kendte kvindelige sommelier, Thilde Maarbjerg, som smager sig gennem seks roséer med og uden bobler.

Du kan læse mere om vinklubben for kvinder på S'vineriets facebookside. Her er der også tilmelding til smagningen 4. april.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.