Vand i lungerne kan være livstruende

Da akut lungeødem er en livstruende sygdom, er der behov for indlæggelse med henblik på akut behandling med ilt, medicin og eventuelt respirator.
Foto: LECOCQ FrÈdÈric/PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Vand i lungerne kan være livstruende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ophobning af vand i lungerne, også kaldet lungeødem, er en sygdom, som ofte udvikler sig hurtigt og medfører svær åndenød. Tilstanden kan godt være livstruende.

- Vand i lungerne ses i forbindelse med flere sygdomme. Den mest almindelige årsag er dårligt fungerende hjerte. Men vand i lungerne kan også ses i sammenhæng med en række andre tilstande, fx højdesyge eller indånding af giftige dampe, fortæller overlæge i medicinske lungesygdomme Peter Lange.

Årsag

Hvis det er hjertesvigt, som forårsager vandophobning i lungerne, er årsagen typisk, at den venstre hjertehalvdel ikke kan pumpe blodet rundt i organismen hurtigt nok.

Blodet ophober sig derfor i lungekredsløbet.

På et tidspunkt bliver blodtrykket i lungekredsløbet så højt, at plasma (som er den del af blodet, der ikke består af blodceller) siver ud fra lungekarene ind i lungevævet. Væskeudsivningen gør, at lungerne ikke kan ilte blodet godt nok. Samtidig bliver de væskefyldte lunger meget tunge, og det kræver flere kræfter at trække vejret.

Ved højdesyge, som opstår ved en for hurtig opstigning til over 3000 meters højde, er det iltmanglen, som påvirker lungekarrene. Samme mekanisme formodes at give vand i lungerne i forbindelse med svære forgiftninger, med bevidsthedssvækkelse eller i drukne- og kvælningstilfælde.

Ved røgforgiftning og inhalation af visse giftige dampe beskadiges lungerne, og i løbet af nogle timer kan lungekarrene blive utætte.

Ved svær nyresygdom med ophobning af væske i hele kroppen, kan der også ophobes vand i lungerne.

Symptomerne

Symptomer på vand i lungerne optræder akut og udvikler sig oftest i løbet af minutter til timer.

Vejrtrækningen bliver hurtigere.

Der kommer en rallende vejrtrækningslyd.

Der kommer ophostning af tyndtflydende gullig væske, som efterhånden godt kan blive skummende og rød.

Huden og læberne bliver blå og blege som tegn på iltmangel.

Samtidig bliver patienten angst, og er nødt til at sidde op for at trække vejret.

Det kan du selv gøre

Da akut lungeødem er en livstruende sygdom, er der behov for indlæggelse med henblik på akut behandling med ilt, medicin og eventuelt respirator.

Ved højdesyge er den rigtige behandling hurtig nedstigning.

Hvis man har været udsat for inhalation af giftige dampe, bør man henvende sig i skadestuen med henblik på 1-døgns indlæggelse, idet vand i lungerne ved denne tilstand godt kan udvikle sig efter flere timer.

Undersøgelser

Vand i lungerne optræder som regel meget akut, og der er derfor ikke tid til mange undersøgelser, før behandlingen skal starte. Ved at lytte på lungerne, kan lægen konstatere rallende vejrtrækning. Samtidig måler man iltindholdet i blodet for at give den nødvendige mængde ilt. Hvis der er tid til det inden behandlingens start, tager man et røntgenbillede at lungerne. Der tages hjertekardiogram for at undersøge om sygdommen skyldes dårligt fungerende hjerte herunder blodprop i hjertet.

Behandling

Behandlingen starter med tilførsel af ilt igennem en tynd plastikslange i næsen eller en ansigstsmaske. Hvis vand i lungerne skyldes dårligt hjerte, gives der indsprøjtning med vanddrivende medicin og hjertemedicin, som styrker hjertets pumpefunktion og stabiliserer hjerterytmen. Hvis der samtidig er smerter og angst, gives også indsprøjtning med en lille dosis morfin. Hvis tilstanden ikke er bedret i løbet af ½ til 1 time kan det være nødvendigt at behandle med en respirator.

Behandling af vand i lungerne, som ikke skyldes hjertesygdom, omfatter først og fremmest ilt, vanddrivende medicin og respiratorbehandling.

Mere viden

Få information på den offentlige sundhedsportal www.sundhed.dk

Vand i lungerne kan være livstruende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce