Zimbabwes første kvindelige komikere sætter livet på spil for at vække landets sovende ungdom

Sharon "Magi" Chideu(tv) og Samantha "Gonyeti" Kureya er en del af holdet på Busstop TV. Bevæbnet med humor og satire vil de udfordre det etablerede system og kæmpe for ungdommen i Zimbabwe. Foto: Yilmaz Polat

Zimbabwes første kvindelige komikere sætter livet på spil for at vække landets sovende ungdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som ung i Zimbabwe er arbejdsløshed, stoffer og en håbløs fremtid udsigten for langt de fleste. Ungdommen sover, lyder det. Men landets to første kvindelige komikere, Sharon og Samantha, vil det anderledes. På Busstop TV sætter de livet på spil i et forsøg på at vække Zimbabwes ungdom til livs, så kampen for en bedre fremtid kan begynde. De vil være tinnitus i magthavernes ører.

Det er, som om de venter på, at noget skal ske. På et gadehjørne i slumkvarteret Mufakose i Zimbabwes hovedstad, Harare, sidder tre unge mænd i slidte europæiske fodboldtrøjer på to plasticstole. De forsøger at smile, mens de suger på deres hjemmerullede, kegleformede joints.

"No jobs, no jobs" kalder de, som om de forsøger at undskylde, at de bruger deres formiddag på at sidde der i en tung røgsky.

Men gadehjørnet mellem Mutufu Road og Mukamba Street er langt fra det eneste, hvor unge mænd forsøger at få lidt indhold presset ind i en hverdag uden. Især i storbyernes slumkvarterer er problemet tydeligt. Og spørger man, hvad de unge mænd venter på, falmer blikket i deres bedøvede øjne.

Der er ikke andet at give sig til end at sidde her, og det nytter ikke engang at drømme om fremtiden. I deres øjne er der ingen.

Om Busstop TV
Busstop TV er et medie, der primært er rettet mod Zimbabwes unge befolkning.Er drevet af fire unge mennesker: Samantha Kureya, Sharon Chideu, Derek Nziyakwi og Lucky Aaroni.

Med satire og humor vil de oplyse borgerne i landet om deres syn på tingenes tilstand. Om demokrati, rettigheder og uretfærdighed. Men også humoristiske indslag i den mere falden på halen-agtige afdeling.

Kanalen er blevet belønnet med flere priser.

Langt de fleste medier i Zimbabwe er styret af staten og præsidentpartiet ZANU-PF. Derfor er kritisk journalistik en mangelvare i landet. Busstop TV er uafhængigt af staten.

Man finder kanalen på Youtube.com eller på bustop.tv.

Busstop TV har flere end 20.000 abonnenter og er kendt af stort set hele befolkningen. Dets opslag når ud til hundredetusindvis af borgere gennem de sociale medier.

Busstop TV er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.
I Mufakoses slum sælges der majsgrød. Når der ikke er jobs at finde, må man skabe sit eget. I
I Mufakoses slum sælges der majsgrød. Når der ikke er jobs at finde, må man skabe sit eget. I "den uformelle sektor" tjener mange af landets unge til dagen og vejen. Men for andre er end ikke det en mulighed. Foto: Yilmaz Polat

Valgår i Zimbabwe

Det er valgår i Zimbabwe. Til sommer afvikles det første valg efter, at landets præsident gennem 37 år, Robert Mugabe, 14. november 2017 blev afsat af militæret og erstattet af sin højre hånd, Emmerson Mnangagwa.

Mugabes fald har udløst euforiske tilstande i landet. Efter 37 års undertrykkelse af en brutal politistat kræver befolkningen forandringer. Mange steder kan man høre, hvordan borgerne sitrer af forventning. Kan et præsidentskifte katapultere landet ud af mugabismen og i retning af en lys fremtid?

Det er nu, at muligheden er der for de unge mennesker. Det er deres chance, lyder opfordringen.

Men det er ikke alle, der griber den.

Situationen i Zimbabwe
14. november 2017 blev Zimbabwes mangeårige præsident, Robert Mugabe, afsat ved et militærkup. Han havde siddet på magten, siden landet blev uafhængigt i 1980.I dag hedder præsidenten Emmerson Mnangagwa. Han er - som Mugabe var det - en del af statspartiet ZANU-PF.

Til sommer er der valg i Zimbabwe. Der er flere end 50 partier i landet. Reelt er der dog kun ZANU-PF og opposiionspartiet MDC-T, der kæmper om magten.

ZANU-PF er kendt for at bruge brutale metoder for at fastholde magten. Hvert år bliver tusindvis af borgere fængslet, banket, kidnappet eller slået ihjel i den proces.

Over halvdelen af befolkningen er ifølge en undersøgelse foretaget af Folkekirkens Nødhjælp bange for at fortælle, hvem de stemmer på ved valget.

Lige nu er der et politisk vakuum i landet. Ingen ved, hvad man kan forvente, før valget er afgjort.

Landets hovedstad hedder Harare.

Der bor godt 15 millioner i landet. Langt de fleste lever i dyb fattigdom.

Ungdommen i landet er den største udfordring. Op mod 90 procent er arbejdsløse. Alligevel er kun godt 20 procent registreret som vælgere op til valget.
Lidt håndører kan tjenes ved at ordne hår. Der er kamp om opgaverne, men også respekt for at alle har det svært. Foto: YIlmaz Polat
Lidt håndører kan tjenes ved at ordne hår. Der er kamp om opgaverne, men også respekt for at alle har det svært. Foto: YIlmaz Polat

Politik er en tabt sag

Ungdommen er et stort sår i Zimbabwe. Op mod 90 procent af befolkningen under 30 år er arbejdsløs, og mange flygter i håb om at finde et bedre liv et andet sted. Og for de unge er politik en tabt sag. Kun cirka 20 procent har valgt at lade sig registrere som vælgere.

Mads Schack Lindegaard, landechef for Folkekirkens Nødhjælp i Zimbabwe, er bekymret, men han forstår godt, hvorfor de unge ikke tror på forandringer.

- De tror ikke på, at det nytter noget at tage del i demokratiet. De har prøvet det før, men er blevet svigtet af systemet. De har absolut ingen tiltro til, at det skulle være anderledes denne gang. Apatien ligger som en dyne ned over den unge del af befolkningen, siger han.

Der er dog også unge mennesker, der tør håbe.

Landsindsamling
Søndag 11. marts holder Folkekirkens Nødhjælp sogneindsamling. Her samles der blandt andet ind til projekter i Zimbabwe. Ud over Busstop TV støttes blandt andet landbrugsprojekter, iværksættere og advokater, der kæmper for borgerrettigheder i landet.Det er stadig muligt at melde sig som indsamler. Man kan finde det nærmeste mødested på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside, noedhjaelp.dk.

Busstop TV

Langt væk fra Mufakoses slum, inde i Harares centrum, står to bevæbnede vagter og holder øje ved en stor metalport. Det ligner indgangen til en af den afsatte Mugabes militærfaciliteter. Men det er nærmest det modsatte.

Bag porten ligger Busstop TV, der er et mediehus drevet af fire unge mennesker, der ønsker at skabe forandring i landet. Med satire og humor forsøger de at sætte fokus på de politiske og samfundsmæssige udfordringer, som landet er begravet i.

De begyndte i 2014 med en kanal på Youtube og har siden vokset sig større og større. I dag når de ud til hundredtusindvis af borgere gennem de sociale medier og har flere end 20.000 faste abonnenter. Det, der begyndte som et oprørsk projekt for sjov, har udviklet sig til en prisvindende institution i kampen mod det etablerede magtsystem.

Problemerne skal ikke gemmes væk

I en gynge sidder Samantha Kureya og Sharon Chideu. De er en del af holdet på Busstop TV, og faktisk er de Zimbabwes to første kvindelige komikere. De leger lidt med nogle skøre selfier - de smiler, griner og fjanter. Men spørger man dem om de håbløse stemmer på gadehjørnerne i slummen, skifter deres ansigter karakter.

- Sådan er virkeligheden. Der er så begrænsede muligheder som ung her i landet. Stofferne får dem til at glemme, men det er lige præcist det modsatte, som vi forsøger på Busstop. Vi skal ikke bare glemme problemerne - vi skal bekæmpe dem, siger Sharon, der bliver kaldt "pigen med de magiske briller".

"Hvorfor er du her?"

Zimbabwes store politiske parti hedder ZANU-PF. Det er præsidentens parti, statens parti. Selv om der er flere end 50 politiske partier i landet, er det næsten kun det, der tæller. Valgene i Zimbabwe er frie, men i månederne op mod valget bliver der ført en brutal valgkamp med vold, trusler og forfølgelse af dem, der arbejder for oppositionen.

I december tog kvinderne fra Busstop TV til et såkaldt "rally" for statspartiet - et vælgermøde, hvor forskellige fremtrædende borgere skiftes til at lovprise præsidenten. Mange af de ofte tusindvis af fremmødte er tvunget til mødet af ZANU's ungdomssoldater, der lover tæsk til dem, der ikke bakker op.

Kvinderne fra Busstop TV stillede derfor de fremmødte et helt simpelt spørgsmål: "Hvorfor er du her i dag?".

Det havde nær kostet dem livet eller mindst en heftig omgang tæsk, da de blev opdaget. De blev de sendt på flugt - jagtet af bevæbnede unge mænd. Derfor er der væbnede vagter foran porten til Busstop TV.

Succes avler sikkerhed

Det er farligt at gøre en forskel, men de unge kvinder gør det alligevel. Og nu har de snart gjort det i fire år. Nogen skal jo gøre det, siger de.

- Vi bliver nødt til at ignorere truslerne, hvis vi en dag skal drømme om frihed. Der er i forvejen alt for mange, der bare accepterer tingenes tilstand. Vi fortæller jo ikke folk, at de ikke må stemme på ZANU - vi spørger dem bare, hvorfor de gør det, siger Samantha.

Hun bliver også kaldt Gonyeti. Det betyder Big Truck - den store lastbil. Hun er efterhånden ved at udvikle sig til lidt af en stjerne i Zimbabwe, og det har større betydning, end man måske lige skulle tro. For i takt med at tv-kanalen vokser, bliver det mere sikkert for dem at lave deres programmer og leve deres liv.

- Jo mere succes vi får, jo mere trygt bliver det for os. De kan ikke bare kidnappe os og slå os ihjel. Vi passer på, og det er derfor, at vi har vagter. Det er farligt. Men for hver dag, der går, bliver det mindre farligt, og det betyder, at vi kan skubbe grænserne yderligere. Provokere endnu mere. Forandre endnu mere, siger hun stolt.

Mugabe-jokes holder altid

Sidste år blev Samantha belønnet for sit talent, da hun blev nomineret til prisen som årets komiker i landet. Og så er hun ved at være lidt af et ideal for landets kvinder.

- Sagt i al beskedenhed: Unge kvinder ser på mig, og så tror de på sig selv. Hvis jeg kan klare den, kan de også. Jeg er en stor kvinde - en lastbil. Men jeg griner af det, og det inspirer folk, siger hun og er ved at bryde sammen af grin, fordi Sharon laver ansigter til hende.

I Zimbabwe griner de næsten af de samme ting, som vi griner af i Danmark. Det er sjovt, når Samantha gør grin med, at hun er en stor kvinde. Og kvinderne elsker - ligesom danskere - at bruge ironi. Politikere og andre kendisser bliver der også gjort grin med. I Zimbabwe kan konsekvensen bare være en anden.

For Samantha er der dog ingen tvivl om, hvad den største favorit blandt de mange fans er.

- Mugabe-jokes holder altid. Jeg ved, at folk griner, når jeg gør grin med hans alder, hans unge kone eller hans talentløse børn. Selv om det er ilde set, er det bare noget af det, der får folk op af stolen, siger hun og kommer med en vittighed om ekspræsidentens svigtende potens.

Livsglæde og oplysning

Rundt om et keglebillardbord i natklubben The Lounge i Zimbabwes næststørste by, Bulawayo, står en flok unge mænd og kvinder samlet om en smartphone. På skærmen sidder Sharon og Samantha og taler. Og det må være sjovt, for de er alle ved at krølle sammen af grin.

Men selv om Busstop TV indimellem skal være humor, der får folk til at grine og få mere livsglæde, er mediets store håb, at man kan oplyse folk og gøre dem klogere på deres rettigheder og deres muligheder for en fremtid. Folk skal forstå, hvad der er på spil.

- Vi skal gerne kunne behage og oplyse. Men vi tror på, at vi bedst kan gøre det gennem humor. Den humoristiske distance er ikke ødelæggende - vi ser den som en mulighed. Og med humor lokker man nogle mennesker til, som ellers ikke ville blive klogere på det politiske system, demokratisk uretfærdighed og statspolitiets brutale opførsel, siger Sharon og tager et spring af den gynge, som hun sidder i, og peger bestemt ud i luften.

- Der er valg lige om lidt. Det er nu, at vi kan forandre landet. De unge skal forstå, at det er deres tid. Og jeg laver gerne en joke om Mugabe eller politiet, hvis det er det, der skal til for at banke en smule tro og håb ind i deres hoveder!

Som tinnitus i magthavernes ører

Samantha tager en dyb indånding og samler sig. Hun har lige talt om de trusler, som hun med jævne mellemrum modtager. Hun ved godt, at det hele ikke bare er for sjov.

- Ja, det er farligt at gøre det, som vi gør. Det påvirker selvfølgelig mit liv. Men vi vil vække ungdommen. For lige nu sover den.

Og så bliver hun afbrudt af Sharon:

- Vi er den der høje tinnitus-lyd, der nager i ørerne på dem, der ikke opfører sig ordentligt og retfærdigt. Det vil vi blive ved med at være. Vi holder ikke kæft.

Tilbage på gadehjørnet i slummen står de unge mænd stadig og venter. Bynavnet Mufakose betyder, at døden kommer fra alle sider. Døden ånden dem i nakken, og alligevel sover de.

Måske kan Big Truck, kvinden med de magiske briller og Busstop TV være det skrigende, grinende håb, der vækker dem.

I anledningen af Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling i dag blev Magasinet inviteret på en betalt rejse til Zimbabwe.

Zimbabwes første kvindelige komikere sætter livet på spil for at vække landets sovende ungdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce