Zapatero anklager konservativ regering for bedrageri


Zapatero anklager konservativ regering for bedrageri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FUSK: Premierminister anklager tidligere regering for at have fjernet terrorbeviser

SPANIEN: Den spanske premierminister, Jose Luis Rodriquez Zapatero, anklager den tidligere konservative regering for at have bedraget den spanske befolkning om hvem, som stod bag terroraktionen i Madrid 11. marts i år. Han anklager også den tidligere regering for at have fjernet beviser fra computere, som kunne være brugt i efterforskningsarbejdet.

Det sagde Jose Zapatero under en høring i den parlamentariske kommission, som undersøger de nærmere omstændigheder omkring terroraktionen, der kostede 191 mennesker livet og såre 1900 andre.

Premierministeren sagde ikke direkte, at det konservative parti, der var ved magten dengang, løj om hele affæren.

Den spanske efterretningstjeneste og politiets efterforskning viser, at det var militante muslimer, som stod bag terroraktionen og ikke yderliggående baskiske separatister, som den daværende konservative premierminister, José Maria Aznar, påstod umiddelbart efter aktionen.

- Det var et stort bedrag. Det var et massivt bedrag, sagde Zapatero under høringen i går.

Han sagde, at den konservative regering ikke havde nogen som helst konkrete beviser for, at ETA, den baskiske separatistgruppe, stod bag bombeattentatet mod flere lokaltog i Madrid den 11. marts om morgenen. Aznar fastholdt beskyldningerne frem til valgdagen tre dage efter den 14. marts med henvisning til oplysninger fra efterretningskilder og politiet.

Ingen beviser

Men Zapatero sagde, at der var så godt som ingen beviser for, at ETA stod bag. Og de enkelte antydninger - bombernes konstruktion - viste sig at være forkerte.

Gerningsmændene udsendte en videooptagelse på valgdagen, hvor de sagde, at aktionerne var en gengældelseaktion fra terrornetværket al-Qaeda, fordi Spanien havde sendt soldater til Afghanistan og krigen i Irak.

Politiske iagttagere siger, at videooptagelsen skadede den konservative regering, da den fik mange vælgere til at huske den upopulære krig i Irak, og menes at være en vigtig årsag til, at Socialistpartiet vandt en overraskende sejr ved parlamentsvalget.

Zapatero sagde videre, at Jose Aznar og hans regering har slettet alle oplysninger på computere om begivenhederne og dens egen handlinger mellem den 11. marts og valgdagen den 14. marts.

- Der er sket en omfattende udradering af filer på computere. Der er intet fra den 11. til den 14. marts i premierministerens kontor, sagde Zapatero og føjede tørt til:

- De efterlod dog regningen for den massive sletning til os.

Avisen El Pais skriver, at fjernelse af filerne kostede op mod 100.000 kroner.

Efter valgsejren trak Zapatero alle spanske soldater hjem fra Irak og kaldte samtidig krigen for meningsløs.

- Alle disse drab var nytteløse. Absurde og nytteløse. Det er derfor, det smerter så meget, sagde han.

Zapatero anklager konservativ regering for bedrageri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce