Verdenssundhedsorganisation holder krisemøde, nu da 68 mexicanere er døde af ny type svineinfluenza. Der er frygt for, at epidemien kan udvikle sig til pandemi.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er i alarmberedskab på grund af en omsiggribende svineinfluenza, der også smitter mennesker, og som foreløbig har kostet op imod 68 mennesker livet i Mexico og inficeret otte personer i nabolandet USA.

FN-organisationen har i eftermiddag hasteindkaldt sine eksperter til et krisemøde for at drøfte influenzaepidemien, der vækker frygt for, at en omfattende epidemi, en såkaldt pandemi, kan være under opsejling.

En talsperson for WHO siger til nyhedsbureauet AFP om virussen, at "det mest bekymrende er, at den åbenbart spreder sig fra menneske til menneske", og at der er tale om en hidtil ukendt mutation af svineinfluenzavirussen.

Imens kæmper mexicansk og amerikansk sundhedspersonale en kamp mod uret for at finde ud af, om den nye type influenzavirus er ved at sprede sig yderligere.

Mexico har prøvet at inddæmme epidemien ved at lukke skoler, museer og universiteter på ubestemt tid. Weekendens fodboldkampe er aflyst, og andre lande i regionen som Colombia og Nicaragua følger udviklingen med bekymring.

Mexicos sundhedsminister, Jose Angel Cordova, bad i aftes på nationalt tv folk om at holde sig fra folkemængder eller gå med ansigtsmasker, nu da omkring 1000 af deres landsmænd er indlagt med influenzasymptomer.

Også i USA hersker der stor bekymring. Tv-stationen CNN rapporterer, at 75 skoleelever i New York i dag blev undersøgt, fordi de klagede over hoste og feber. I Japan fik passagererne på et fly fra Mexico taget temperaturen for at forhindre, at svineinfluenzaen kommer ind i landet.

Udenrigsministeriet i København ved at undersøge, om rejsevejledningen til Mexico skal ændres.

Mere om emnet

Se alle

To døde af svineinfluenza i Danmark

Færre smittes af H1N1 i USA

Endnu et dansk influenza-dødsfald