Verden kigger USA over skulderen


Verden kigger USA over skulderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA: USA er et gammelt demokrati. Alligevel opstod der tvivl om, hvorvidt præsidentvalget i 2000 blev afgjort på en rimelig måde. Det er pinligt. Det bør der gøres noget ved.

Sådan tænkte Eddie Bernice Johnson, sort medlem af Repræsentanternes Hus. Hun kommer fra præsident George W. Bushs hjemstat, Texas.

Johnson fandt det nødvendigt, at verden kigger over skulderen, når amerikanerne går til valg på tirsdag for at afgøre, om Bush skal fortsætte, eller han skal afløses af den demokratiske udfordrer, John Kerry.

Hun fremsatte et forslag i Kongressen om, at den amerikanske regering - som om landet næsten lige var kommet ud af en æra med diktatur - bad FN om at sende observatører til valget.

- Der var problemer med stemmeoptællingen og vælgerlisterne for fire år siden, og problemerne er der stadig, siger Eddie Bernice Johnson. Hun afviser, at formålet med forslaget var at provokere Bush-regeringen, som ved en vedtagelse formelt skulle gå til FN - et organ, som han ikke har udtrykt overvældende begejstring for.

Johnson fremsatte forslaget i juli og fik tilslutning fra 12 kolleger blandt de 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus.

Der blev sendt er brev til FN's generalsekretær, Kofi Annan. Men Annan meddelte med beklagelse, at han ikke havde mulighed for at gøre noget, medmindre FN blev inviteret.

Efter at FN-mulighederne var udtømt, opnåede Eddie Bernice Johnson tilsagn fra udenrigsminister Colin Po-well om, at Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) ville gennemføre en observatørmission i USA. Den amerikanske regering er som medlem af OSCE forpligtet til at tage imod disse observatører.

OSCE-missionens deltagere er delt op i to delegationer, eksperter og parlamentarikere fra medlemslandene, og de er ved at ankomme til USA i disse dage.

Der er cirka 80 valgeksperter og 50 parlamentarikere i delegationerne. OSCE-eksperterne fordeles i 10 stater, hvoraf nogle er såkaldte svingstater, hvor opgøret mellem Bush og Kerry ikke er afgjort på forhånd. Blandt svingstaterne er Florida og Ohio. OSCE-parlamentarikerne spredes i omtrent seks stater. (ritzau)

Verden kigger USA over skulderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce