Vagtfolk undgår straf for 14 drab i Irak


Vagtfolk undgår straf for 14 drab i Irak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sagen mod fem sikkervagter fra firmaet Blackwater, der stod anklaget for at have dræbt 14 ubevæbnede irakere, blev torsdag droppet.

En føderal domstol i USA afviser alle anklager mod fem sikkerhedsvagter fra firmaet Blackwater, der har udført arbejde for den amerikanske hær i Irak.

Sikkerhedsvagterne var anklaget for at have skudt og dræbt 14 civile, ubevæbnede irakere i et uprovokeret angreb midt i Bagdad. 18 andre blevet såret. Angrebet skulle være foregået i en rundkørsel, hvor vagterne skulle have affyret rifler og granater mod irakerne.

Dommeren i sagen irettesatte torsdag den statslige anklager, fordi en del af bevismaterialet mod Blackwater-vagterne til dels byggede på udsagn, der var afgivet under immunitet i forbindelse med en undersøgelse, som USA's udenrigsministerium foretog.

- Kort sagt har regeringen fejlet fuldstændigt i forhold til at bevise, at man ikke gjort utilladelig brug af tiltaltes udsagn, eller at brugen af samme var harmløs uden for enhver begrundet tvivl, siger dommer Ricardo Rubina.

Sikkerhedsvagterne havde ifølge retten følt sig "tvunget" til at bidrage med brugbare beviser i forbindelse med en undersøgelse, som Justitsministeriet var ansvarlig for.

Amerikansk lov tillader ikke, at statsanklageren bruger udsagn, der er afgivet under trusler om, at sigtede kan miste sit job, siger dommeren i sagen.

Anklageren havde påstået, at vagterne "specifikt havde til hensigt at dræbe eller alvorligt såre civile irakere." En af vagterne skulle ifølge sagsakterne have fortalt en anden vagt, at drabene på irakerne var "hævn for 11. september" og samtidig pralet af, hvor mange han selv havde skudt.

Blackwater har siden ændret navn til Xe Corporation.

Vagtfolk undgår straf for 14 drab i Irak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce