Meningsmålinger tyder på, at Frankrigs præsidentvalg bliver et opgør mellem højreorienterede Le Pen og centrumpolitikeren Macron.

Frankrig: Kampen om blive Frankrigs næste præsident bliver kaldt den mest uforudsigelige i årtier.

Efter at den konservative Francois Fillons kandidatur ligner noget, der er faldet ned fra Eiffel-tårnet, tegner der sig nu et billede af, at anden og afgørende valgrunde 7. maj kommer til at stå mellem centrum-kandidaten Emmanuel Macron og lederen af det yderligt højreorienterede Front Nationals Marine Le Pen.

Opinionsmålingerne viser, at den 48-årige Le Pen står til at vinde præsidentvalgets første valgrunde 23. april.

Det store spørgsmål er så, om hun er i stand til at skaffe stemmer nok i anden runde til at kunne flytte ind i Elysée-palæet, når den nuværende præsident Francois Hollande rykker ud.

I weekenden indledte Le Pen sin valgkamp ved todagesmøde i Lyon.

Men hvem er Marine Le Pen - og hvad vil hun med Frankrig?

1 Baggrund

Marine Le Pen er født med politikerblod i årerne. Hun er ældste datter af fransk politiks skrækkelige Olfert, Jean Marie Le Pen, som i mange år tegnede højrefløjen i fransk politik som grundlægger af partiet Front National for knap 45 år siden.

Marine Le Pen meldte sig som 18-årig ind i Front National og blev valgt som formand for partiet i 2011.

Hun valgte senere at sætte den rapkæftede kværulant af en far på porten, fordi han med sine ekstreme udtalelser blokerede for, at datteren kunne nå bredere ud til vælgerne.

Ved præsidentvalget i 2012 fik den jura-uddannede Marine Le Pen en tredjeplads med 18 procent af stemmerne i den første valgrunde - den største opbakning nogensinde til en kandidat fra den ydre højrefløj.

Marines 27-årige niece, Marion Marechal-Le Pen, har også en fremtrædende plads i partiet og betragtes som en opstigende stjerne.

2 Politik

Le Pen og Front National går til valg med et program, der hylder patriotisme, og som går imod globalisering.

Det indeholder 144 løfter - blandt andet en fransk folkeafstemning om EU-medlemskab.

I de 144 "forpligtelser" lægger Le Pen også op til, at udlændinge, som får job i Frankrig, skal underlægges en særlig øget skat. Samtidig vil hun sænke pensionsalderen, mens sociale ydelser skal sættes op. Erhvervsskatten skal også ned for mindre virksomheder.

Desuden lover Le Pen fri uddannelse til franske stats­borgere, en forøgelse af politistyrken med 15.000 mand, flere fængsler, færre migranter og et farvel til Natos integrerede kommando.

3 Trump og brexit

Front National ønsker at fremstå som et parti, der gør oprør mod de etablerede partier, og hvor partilederen håber at profitere på de store forandringer, som der er udløst efter Donald Trumps valgsejr og briternes brexit-folke­afstemning.

- Vi ser enden på én verden og begyndelsen på en anden, lød fra Le Pen, da partier og fraktioner fra den yderste politiske højrefløj i Europa for nylig var forsamlet til kon­ference i den tyske by Koblenz.

Konferencen fandt sted forud for årets valg i Tyskland, Holland og Frankrig, hvor højrefløjen ser ud til at få øget magt. Le Pen tror, at disse valg vil føre til stor forandring i Europa.

- 2016 var året, hvor den angelsaksiske verden vågnede op, siger Le Pen ifølge nyhedsbureauet AFP.

4 Modstanderen

Marine Le Pens modstander i anden valgrunde bliver ifølge meningsmålingerne enten den 62-årige konservative Francois Fillon eller den 39-årige tidligere økonomiminister Emmanuel Macron, som står i spidsen for den nystartede centrumbevægelse En Marche!

Macron og hans bevægelse har fået uventet rygvind i valgkampen og er blevet yder­ligere styrket, efter at Fillon er kommet under pres fra sine partifæller for at træde helt ud af valgkampen.

Det skyldes sagen, hvor han beskyldes for at have anbragt sin hustru Penelope på det offentliges lønningsliste i ad­skillige år uden at røre en finger.

Macrons bevægelse er opstået ud af ingenting i midten af det politiske spektrum.

Emmanuel Macron langer kraftigt ud efter Marine Le Pen, som siger, at hun taler "på vegne af folket".

- De siger, at de taler i folkets navn. Men de er blot bug­talere. De taler på vegne af bitterhed, siger han. [Kilde: Ritzau]

  • fyens.dk