Usikre islændinge går til valg


Usikre islændinge går til valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Islands 228.000 stemmeberettigede går til valg i et samfund, der er vendt helt på hovedet både økonomisk og politisk.

Valgstederne i Island er åbnet, og når de lukker om 13 timer, vil ønationen i Nordatlanten efter alt at dømme opleve et helt nyt politisk landskab i kølvandet på den økonomiske krise, der bragte landet på randen af bankerot sidste efterår.

Meget tyder på, at hovedparten af de 228.000 stemmeberettigede islændinge for første gang i landets historie vælger en socialistisk regering og dermed gør op med årtiers konservativt domineret styre, men usikkerheden blandt vælgerne er stor.

- Jeg ved ganske enkelt ikke, hvad jeg skal stemme denne gang, men jeg stemmer, siger Ólavur Oskarsson, der serverer på kaffebaren Grandikaffi på fiskerihavnen i Reykjavik.

Overgangsregeringen, der tæller Socialdemokraterne og Venstregrønne, ser ifølge de seneste meningsmålinger ud til at få mellem 53 og 59 procent af stemmerne, mens valgets store taber bliver Selvstændighedspartiet, der efter 18 års regeringsmagt står til 23,6 procent af stemmerne mod 36,6 procent ved valget i 2007.

- Selvfølgelig vil jeg stemme, men det bliver først afgjort, når jeg står i boksen. Jeg har aldrig været så tvivlrådig før, siger den populære islandske tv-vært Egill Helgasson, der sammen med sin søster sidder på caféen Kaffitár i centrum af Reykjavik.

Heller ikke hun ved, hvor krydset skal sættes, men stemmes skal der.

Island har tradition for en meget høj stemmeprocent på mellem 80 og 90 procent, og valgdeltagelsen ventes også at blive høj i dag.

Usikre islændinge går til valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce