Ukraines Timosjenko kan få lov at rejse


Ukraines Timosjenko kan få lov at rejse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ukraines præsident er villig til at godkende en lov, der lader den syge oppositionsleder, Timosjenko, rejse ud

Ukraines præsident, Viktor Janukovitsj, siger torsdag for første gang, at han er klar til at lade den syge, fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko rejse til udlandet for at få lægebehandling.

Ifølge nyhedsbureauet AFP siger Janukovitsj, at Ukraine i dag ikke har nogen lov, der tillader Timosjenko at rejse udenlands. Men at der er en lov på vej gennem parlamentet.

- Det er klart, at hvis parlamentet godkender en sådan lov, så vil jeg skrive under på den.

- Det vil formentlig blive en domstol, der skal træffe beslutningen om udrejseproceduren og om at opretholde visse garantier, siger præsidenten ifølge AFP.

Udmeldingen kommer op til, at Ukraine er i gang med at forberede sig på at underskrive en frihandels- og associeringsaftale. Det ventes at kunne ske på et topmøde i Vilnius sidst i november mellem EU og seks østlige partnerskabslande.

Løsladelsen af Timosjenko, der har alvorlige rygproblemer og siges at være meget syg, er indirekte en af de tre betingelser, EU har stillet for, at man vil skrive under på aftalen.

Hvor de første to betingelser omhandler juridiske og politiske reformer - hvilket ifølge flere eksperter er godt på vej - handler den tredje betingelse om Ukraines retssystem.

Ukraine skal ifølge EU sætte en stopper for såkaldt "vilkårlig retfærdighed" - en slet skjult henvisning til Viktors Janukovitsjs hårde kurs med fængsling af flere politiske modstandere.

Julia Timosjenko stod i 2005 i spidsen for Ukraines orange revolution, og forrige år blev hun idømt syv års fængsel for magtmisbrug i forbindelse med en gasaftale, hun indgik med Rusland i 2009.

Timosjenko og hendes støtter mener, at sagen har handlet om, at hendes gamle rival Janukovitsj vil holde hende ude af politik.

Den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, meddelte i sommer, at Tyskland var i forhandlinger med Ukraine om at kunne give lægebehandling til Timosjenko.

Ukraines Timosjenko kan få lov at rejse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce