USA-rejsende må forberede sig på køkaos i lufthavnene


USA-rejsende må forberede sig på køkaos i lufthavnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forhøjet sikkerhedsberedskab vil sætte markant præg på USA den kommende tid efter bomberne i Boston.

Et ekstremt sikkerhedsberedskab er sat i værk i USA oven på mandagens bomber i Boston, og det vil sætte præg på de amerikanske lufthavne og andre offentlige steder i den kommende tid, siger tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Jeg vil nødig igennem en amerikansk lufthavn i dag. Det bliver ikke særlig morsomt. Der vil blive ekstreme køer, og det samme gælder mange andre offentlige steder, hvor man har kontrol ved indgangen. Der vil være rædselsfuldt i dag, siger han.

Det forhøjede beredskab kan for eksempel betyde, at hvor der under normale omstændigheder er stikprøvekontrol i lufthavnene, kan der blive tale om at alle passagerer skal igennem et grundigt tjek.

- Det gælder overalt i USA, indtil der er styr på situationen, siger Bonnichsen.

I Boston er et omfattende efterforskningsarbejde allerede i gang, efter bomberne, der mandag dræbte tre og sårede mere end 100 mennesker nær målstregen i Boston Maraton.

- FBI har uden tvivl verdens bedste ekspertise i at undersøge gerningssteder i forhold til bombesprængninger. De har et responsteam, som øjeblikkeligt er klar til at rykke ud fra deres hovedkvarter i Quantico i Virginia, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han tilføjer, at den umiddelbare efterforskningsfase er helt afgørende for at danne sig et overblik over den reelle trussel. Også borgerne i Boston og alle, der var til stede ved maratonløbet, kan bidrage til efterforskningen.

- FBI har åbnet for en linje, hvor alle borgere kan komme af med deres fiduser og deres fotografier, som de har taget på stedet. Det hele bliver samlet sammen og gjort til genstand for en gennemgribende analyse, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Både FBI og CIA har formentligt også travlt med at indsamle informationer, der kan pege i retning af Boston. Det sker formentligt også via satellitter.

- Man retter også antennerne udad. Det er en ekstrem indsamling af informationer, der foregår i øjeblikket, som forhåbentligt fører frem til, at man får en linje i efterforskningen og på et tidspunkt kan pege på bestemte grupperinger eller personer.

Det er endnu alt for tidligt overhovedet at gisne om, hvem der står bag bomberne. Men der er mange muligheder.

- Man skal være opmærksom på, at trusselsbilledet i USA er meget mere diffust, end det er herhjemme. Der er alt fra rabiate paramilitære grupper på ekstremt højrefløjsniveau, til klimaterrorister og alt det midtimellem.

- Sidst man så noget lignende i OL i Atlanta, hvor to blev dræbt og mange såret, var det en enkelt persons værk, siger Bonnichsen.

USA-rejsende må forberede sig på køkaos i lufthavnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce