USA-kender: Trump leverede perfekt politisk teater i tale

USA's præsident, Donald Trump, leverede natten til onsdag sin første State of the Union. Det slap han fornuftigt fra, mener Søren Dal Rasmussen, analytiker ved kongressen.com.

USA-kender: Trump leverede perfekt politisk teater i tale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA's præsident holdt sig fornuftigt til manuskriptet i sin årlige tale til Kongressen, mener analytiker.

Donald Trump leverede natten til onsdag sin første State of the Union-tale til Kongressen, efter at han i januar sidste år overtog det amerikanske præsidentembede.

Den omstridte præsident brugte en stor del af sine 80 minutter på talerstolen til at appellere til mere sammenhold i befolkningen og løfte sløret for sine ambitioner for fremtiden.

Men selv om præsidenten præsenterede en række forslag til reformer - blandt andet på immigrationsområdet - skal talen ikke vurderes på det politiske indhold. Det mener Søren Dal Rasmussen, der er USA-analytiker for kongressen.com.

- Det var perfekt politisk teater, og vi fik en præsident, der talte direkte fra teleprompteren i en positiv og forsonende tone, siger han.

State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

Præsidenten opfordrede i talen til forsoning i befolkningen og mere samarbejde mellem landets to store partier.

Donald Trump skal dog ikke forvente et bedre samarbejde med Demokraterne efter sin tale.

- Der er ingen tvivl om, at de idéer, der blev præsenteret, er fuldstændig uspiselige for Demokraterne, og for fem år siden ville de også have været uspiselige for Republikanerne, siger Søren Dal Rasmussen med henvisning til Trumps udspil til en reform af det amerikanske immigrationssystem.

- Hvis idéen var at overtale de vigtigste personer til at lave aftale omkring immigration - og det er Demokraterne - så mislykkedes det meget voldsomt, siger Søren Dal Rasmussen.

Trumps tale blev afholdt, mens nye målinger viser en katastrofalt dårlig opbakning til præsidenten. Derfor var det en disciplineret Donald Trump, der holdt sig til manuskriptet i Kongressen.

- Var det en god præstation? Vil det gøre noget for hans popularitet? På de punkter var det en succesfuld tale, siger Søren Dal Rasmussen.

- Vi fik en tale, som minder USA og resten af verden om, at der findes en mere disciplineret version af præsidenten, tilføjer han.

FAKTA: Præsidentens årsrapport om tilstanden i USA
Natten til onsdag dansk tid stiller USA's 45. præsident, Donald Trump, sig op for at holde tale for Kongressen.

Det er den såkaldte State of the Union, der er USA's udgave af statsministerens nytårstale. Det er en tradition, der er lige så lang som den amerikanske republik.

Læs mere om talen her:

* State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

* Ifølge den amerikanske forfatnings artikel to har præsidenten krav på at holde en årlig tale, hvor han "med jævne mellemrum orienterer Kongressen om nationens tilstand".

* Den første tale til nationen blev holdt af USA's første præsident, George Washington, i 1790.

* Nyvalgte præsidenter holder ikke en State of the Union-tale, men derimod en indsættelsestale. Hvis en præsident bliver genvalgt, holder han i indsættelsesåret både en indsættelses- og en State of the Union-tale.

* Talen varer som regel lidt over en time. Når præsidenten har talt, kommer oppositionen med et modsvar. I år er det Joseph Kennedy, der leverer Demokraternes svar.

* Hele regeringen samt alle medlemmer af Kongressen er med til talen. Men for at sikre den fortsatte regeringsførelse, hvis der skulle ske noget, bliver ét regeringsmedlem væk. Den såkaldte udpegede overlever er i år landbrugsminister Sonny Perdue.

* State of the Union-taler indeholder nogle af de mest historiske citater fra amerikanske præsidenter:

- Ved at give frihed til slaven sikrer vi friheden for de frie.

Abraham Lincoln, 1. december 1862.

- Frihed betyder opretholdelsen af menneskerettigheder overalt. Vores støtte går til dem, der kæmper for at opnå eller beholde disse rettigheder. Vores styrke er vores enighed om det mål. Til dette høje formål kan der ingen anden slutning være end sejr.

Franklin D. Roosevelt, 6. januar 1941.

- Jeg mener, at tiden er kommet til at stoppe både den og andre undersøgelser af denne sag. Et år med Watergate må være nok.

Richard Nixon, 30. januar 1974.

- Stater som disse og deres allierede udgør en ondskabens akse, der bevæbner sig for at true freden i verden. Ved at søge masseødelæggelsesvåben udgør disse regimer en alvorlig og voksende fare.

George W. Bush, 29. januar 2002.

* I Donald Trumps tale til Kongressen forventes temaerne at være væksten i økonomien, den lave ledighed, kampen mod indvandring og øgede investeringer i militæret og infrastruktur.

Kilder: Senatet, Det Hvide Hus, AP, Politico og The American Presidency Project.

USA-kender: Trump leverede perfekt politisk teater i tale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce