USA fattede ikke al-Qaeda-trussel


USA fattede ikke al-Qaeda-trussel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FRYGT: Kommission advarer om risiko for endnu større angreb
USA: USA's ledelse fattede ikke truslen fra det internationale al-Qaeda-terrornetværk, før det slog til mod New York og Washington den 11. september 2001.

Det fremgik i går af den såkaldte 11. september-kommissions rapport omstændighederne forud for angrebene for næsten tre år siden.

Kommissionen, som består af medlemmer fra begge de store partier, advarede samtidig om, at der måske er risiko for et endnu større terrorattentat i USA.

Omkring 3000 mennesker blev dræbt, da hovedsagelig saudiarabiske terrorister kaprede fire fly og tvang to af dem ind i World Trade Center i New York, et ned i Pentagon, mens det fjerde styrtede ned på en mark i delstaten Pennsylvania.

I rapporten hedder det, at sikkerhedsapparatet i USA forud for attentatet havde flere forpassede muligheder for at gribe ind. Der var ifølge kommissionen 10 såkaldte operationelle muligheder for at afsløre det berygtede terrornetværk, der ledes af den saudiarabiskfødte Osama bin Laden. Fire af disse chancer viste sig allerede under den daværende demokratiske præsidents, Bill Clintons, styre frem til januar 2001.

De sidste seks viste sig under den nuværende republikanske præsidents, George W. Bushs, styre i de sidste otte måneder inden terrorangrebene.

- Terrorisme var ikke en fremherskende national sikkerhedsbekymring for den amerikanske regering under hverken Clinton- eller Bush-regeringen før den 11. september 2001, hedder det.

Men rapporten lægger vel at mærke ikke noget personligt ansvar på nogen af de to præsidenter for de fejl, der blev begået.

Rapporten er på ikke mindre end 600 sider, og den understreger, at flere af de "operationelle muligheder" ikke syntes særligt oplagte på det tidspunkt, og at de først ser alvorlige ud, når man ved, hvad der hændte siden hen.

Kommissionen anbefaler, at det udnævnes en national efterretningschef, og at det oprettes et nationalt terrorbekæmpelsescenter, der kan koordinere flere organers indsats på området.

- Den nationale efterretningschef bør overvåge nationale efterretningsorganer, så der kan udarbejdes en analyse på basis af alle kilder og planlægges efterretningsoperationer for hele regeringen vedrørende større problemer.

Ingen ledelse og plan

I rapporten foreslås, at udgifterne til efterretningsformål gøres offentligt tilgængelige, at computerteknologien forbedres, og at Kongressen får bedre indsigt i regeringens arbejde på dette felt.

- Indenlandske organer mobiliserede aldrig for at reagere på truslen. De havde ingen ledelse, og de havde ingen plan. Grænsebevogtningen blev ikke skærpet. Transportmidler blev ikke bedre beskyttet. Befolkningen blev ikke advaret.

Bush fik torsdag et eksemplar af kommissionsrapporten, og han konstaterede, at der fortsat er en terrortrussel mod USA.

- De erkender, hvad jeg erkender, og hvad amerikanerne erkender, nemlig, at der stadig er en trussel, sagde Bush efter at have fået en orientering om rapporten.

Han tilføjede, at regeringen har en forpligtelse til at gøre alt for at sikre det amerikanske folk.

Sent onsdag sagde præsident Bush, at hvis regeringen havde haft nogen anelse om, at terrorister ville angribe Amerika, så var der blevet grebet ind.

- Vi ville have flyttet himmel og jord for at beskytte Amerika, sagde Bush.

Kommissionens 10 medlemmer, fem demokrater og fem republikanere, nåede frem til deres konklusioner i enighed.

Den demokratiske præsidentkandidat, John Kerry, sagde i går til det amerikanske tv-selskab NBC, at han ikke vil give nogen bestemt skylden for 11. september-angrebene.

- Jeg stiller op for at tilbyde et lederskab, som gør vort land mere sikkert, sagde Kerry.

Risiko for nyt angreb

Kommissionen konstaterer, at der er risiko for et større angreb på amerikanske mål.

- Hver eneste ekspert, som vi talte med, sagde, at et attentat af endnu større omfang nu er muligt og endda er sandsynligt. Vi har ikke al tid i verden. Vi bør forberede os, og vi bør gøre noget, sagde kommissionens formand, Thomas Kean.

- USA står ganske enkelt over for en af de største sikkerhedsudfordringer i vores lange historie, tilføjede Kean.

Rapporten punkterer en række myter, der har cirkuleret efter attentatet - blandt andet at saudiarabiske statsborgere fik lov til at flyve ud af USA efter attentatet uden at blive afhørt af forbundspolitiet FBI.

Rapporten fastslog, at der ikke - hvad Bush-regeringen fremførte forud for Irakkrigen i fjor - var noget samarbejde mellem al-Qaeda og Saddam Husseins Irak. Derimod var der flere kontakter mellem bin Ladens netværk og Iran, men der er intet bevis på den iranske ledelses kendskab til forbindelserne.

Tidligere i går viste den amerikanske tv-station CNN en videooptagelse fra lufthavnen Dulles ved Washington fra den 11. september 2001. Optagelsen viser fire eller fem terrorister gå gennem sikkerhedskontrollen, inden de går om bord i det passagerfly, som de kaprede og tvang ned i Pentagon-bygningen i Washington.

USA fattede ikke al-Qaeda-trussel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce