Tyskland i sorg efter massakre

Hele dagen i går lagde indbyggerne i Erfurt blomster ved Gutenberg-Gymnasiet.
Foto: Reuters

Tyskland i sorg efter massakre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TYSKLAND: Tysk politi offentliggjorde i går detaljer om den tidligere gymnasieelev, der fredag gik amok og skød og dræbte 16 mennesker.

Talsmænd for politiet i den østtyske by Erfurt oplyste, at gerningsmanden, der begik selvmord efter massedrabet, var 19-år og for en måned siden var blevet forvist fra gymnasieskolen.

Uofficielt forlød det fra kilder i politiet, at hans navn var Robert Steinhäuser, og at han var medlem af en lokal skytteforening. Ifølge udtalelser fra gerningsmandens familie havde den 19-årige derfor certifikater til både pistol og geværer.

Ved en gennemsøgning af Gutenberg-Gymnasiets skolebygning blev der fundet omkring 500 ubrugte patroner, og det formodes, at mange flere kunne være blevet dræbt, hvis ikke politiet var kommet hurtigt frem til skolen, da skyderiet begyndte. Flere hundrede bevæbnede politifolk omringede fredag skolen kort efter, at der var blevet skudt på de først ankomne politifolk.

Antallet af dødsofre ud over drabsmanden selv blev oprindeligt opgjort til 17, men blev i går korrigeret til 16. Fire mennesker blev såret.

En polititalsmand sagde i går, at en lærer havde fået standset skyderiet ved lukke den 19-årige inde i et klasseværelse. Læreren var løbet op til den 19-årige ad en trappe og havde tiltalt ham, hvorefter gerningsmanden søgte tilflugt i et klasseværelse. Læreren låste derefter døren til rummet.

Var alene om det

Politiet, der fredag gennemsøgte skolen for at finde en medsammensvoren til den 19-årige, var derfor lørdag ved at være overbevist om, at der kun havde været en gerningsmand. Politichefen i Erfurt, Rainer Grube, sagde tidligere, at flere elever på gymnasiet havde fortalt, at de havde set endnu en gerningsmand og hørt to skudserier på samme tid. Alting tydede dog på, at skoleeleverne, der flygtede i panik, har set den samme gerningsmand forskellige steder på forskellige tidspunkter.

Hver fjerde lærer dræbt

Mens de dræbte natten til i går blev bragt til et retsmedicinsk institut, lagde tusindvis af mennesker blomster og tændte stearinlys ved indgangen til skolen, som mistede en fjerdedel af sine 53 lærere ved blodbadet. I alt 13 lærere var blandt dødsofrene. Derudover blev en politimand og to elever dræbt – en 14-årig pige og en 15-årig dreng.

Delstatsregeringen i Erfurt, der er hovedstad i Thüringen, var i går samlet ekstraordinært på grund af massedrabet, der er det værste i efterkrigstidens Tyskland.

Forbundspræsident Johannes Rau sagde, at ”Tyskland sørger over en ufattelig handling.”

Flag over Tyskland

Forbundskansler Gerhard Schröder udtrykte forfærdelse over blodbadet og sagde, at hele landet havde ofrene i tankerne. Indenrigsministeriet i Berlin gav ordre til, at der skal flages på flag i hele forbundsrepublikken i dag.

Den tyske lærerforening har i morgen organiseret 40.000 elever til at deltage i ”en dag for erindring og besindelse” efter tragedien.

Der er uklare oplysninger om, hvad der lå til grund for den 19-åriges tilsyneladende ”hævnaktion” på skolen. En talsmand for politiet oplyste, han var blevet bortvist fra skolen, efter at han flere gange havde forfalsket sygererklæringer.

Intelligent og afholdt

Hans tidligere skolekammerater og bekendte beskrev den 19-årige som ”rolig, intelligent, udadvendt og afholdt”. Men han havde øjensynligt store problemer med de krav, der blev stillet til ham i skolen. For et år siden dumpede han ved en studentereksamen. Han skulle have holdt eksamens-resultatet hemmeligt for sin familie.

Den konservative kanslerkandidat, Edmund Stoiber, fremsatte lørdag en opfordring til medierne om at vise mere tilbageholdenhed ved beskrivelserne af vold i samfundet. Vold bør ikke beskrives i ”forholdet en til en”.

Stoiber krævede samtidig et øjeblikkeligt forbud mod voldsforherligende videofilm og computerspil.

Blodbadet har også ført til en ny debat om våbentilladelser og de mange illegale våben, der er i omløb i landet.

Et lignende massedrab rystede den skotske by Dunblane i marts 1996, hvor en mand skød og dræbte 16 børn og en lærer. I april 1999 skød og dræbte to elever i den amerikanske delstat Colorado 12 studerende og en lærer. I februar i år blev tre mennesker skudt og dræbt nær München af en tidligere studerende, der efter drabene begik selvmord.
drabsmanden, Robert Steinhäuser, var en afholdt elev og medlem af en lokal skytteforening.
drabsmanden, Robert Steinhäuser, var en afholdt elev og medlem af en lokal skytteforening.
Foto: Reuters

Tyskland i sorg efter massakre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce