Tyrkiet fastholder domme over officerer efter kupplaner


Tyrkiet fastholder domme over officerer efter kupplaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fængsling af mere end 300 officerer opretholdes efter kupplaner mod Erdogans regering i "Operation Forhammer".

Trods en appel til Tyrkiets retsvæsen opretholder retten en række domme mod højt placerede officerer, der deltog i et militærkup med henblik på at vælte premierminister Recep Tayyip Erdogan for omkring 10 år siden.

Blandt de dømte er tre eks-generaler, der regnes for lederne. De blev dømt livsvarigt fængsel, men reelt er straffen på 20 år.

Det drejer sig om den hovedmistænkte og tidligere hærchef Cetin Dogan, den tidligere luftforsvarschef Ibrahim Firtina og den tidligere flådechef Özden Ornek.

Tidligere har retten omstødt dommene over dusinvis af mindre prominente tiltalte, der er blandt de 322 officerer, der i september 2012 blev dømt for kupplaner i retssagen om den såkaldte "Operation Forhammer" i 2003.

Komplottet skete i forbindelse med valget i november 2002, da Erdogans islamistiske AK-parti vandt størstedelen af sæderne i parlamentet. Det første til spekulationer om, at det sekulære militær atter ville gribe ind i tyrkisk politik.

Det tyrkiske militær gennemførte tre kup i perioden 1960-1980 og fjernede landets første islamistisk-ledede regering fra magten.

Alle officerer er dømt for at have haft planer om et kup mod premierminister Tayyip Erdogans regering.

Tilsyneladende ville bagmændene bombe to moskéer i Istanbul og skabe voldsomme spændinger mellem Tyrkiet og Grækenland ved at tvinge grækerne til at skyde et tyrkisk fly ned over Det Ægæiske Hav.

Retssagen er en blandt flere, som den tyrkiske befolkning og EU-Kommissionen har udtrykt bekymring omkring.

Men Erdogan har gradvist svækket hærens indflydelse, siden han kom til magten i 2002 - blandt andet med retssager som "Operation Forhammer" og Ergenekon-sagen.

Tyrkiet fastholder domme over officerer efter kupplaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce