Trump vil indsætte militæret ved grænsen

Godt 1000 migranter er draget fra Mellemamerika til Mexico som led i en årlig begivenhed. I USA frygter præsidenten, at migranterne vil fortsætte nordpå. Foto: Victoria Razo/Scanpix

Trump vil indsætte militæret ved grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grænsen til Mexico har fået fornyet opmærksomhed fra USA's præsident på grund af en gruppe mellemamerikanske migranter.

Washington: Så længe der ikke er en mur, så må USA's grænse til Mexico blive bevogtet af det amerikanske militær.

Det mener præsident Donald Trump, der vil indsætte styrker ved landets grænse mod syd.

- Indtil muren er kommet på plads, og vi får tilstrækkelig sikkerhed, så må vi gøre det med militæret. Vores soldater må bevogte grænsen, lød det tirsdag fra Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Et af Trumps centrale valgløfter var at opføre en mur langs den mexicanske grænse for at stoppe ulovlig indvandring.

Mere end et år efter at han blev indsat som præsident, er der dog ikke sket væsentlige fremskridt på det punkt. Det vil være en bekostelig affære at bygge muren, og Kongressen har endnu ikke bevilget penge til hele projektet. Mexico har afvist at betale for muren, selv om det har været et ønske fra Trump.

Ifølge præsidenten har han diskuteret muligheden for at indsætte militæret med forsvarsminister Jim Mattis, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/RITZAU/

Det fremgik ikke af Trumps udtalelse, hvornår styrkerne vil skulle indsættes, og hvor mange der skulle være tale om. I en uddybende meddelelse fra Det Hvide Hus hedder det, at det er personer fra Nationalgarden, der skal sendes til grænsen. Nationalgarden hører under det amerikanske militærs reserver og er tidligere blevet indsat ved grænsen. Det er blandt andet sket under de to foregående præsidenter, Barack Obama og George W. Bush.

Siden 2010 har der ifølge nyhedsbureauet AFP dog ikke været styrker ved den amerikansk-mexicanske grænse.

Trump-administrationen menes at være inspireret af den model, som George W. Bush benyttede i 2006. Under den såkaldte Operation Jump Start blev 6000 medlemmer af Nationalgarden sendt til grænsen for at hjælpe med blandt andet overvågning. Operationen stod på indtil 2008. Obama sendte i 2010 omkring 1200 styrker til grænseområdet for at bekæmpe narkosmugling og ulovlig indvandring.

I ingen af tilfældene blev Nationalgarden dog brugt til direkte magtanvendelse. Militæret må nemlig ikke yde civil retshåndhævelse på amerikansk jord, medmindre et flertal af politikerne i Kongressen har givet lov. Der er dog ikke noget galt i, at militæret på anden vis yder støtte til grænsevagter og politi.

Trump har fået fornyet fokus på grænsen mod syd, efter at en gruppe med over 1000 migranter i løbet af påsken er draget fra Mellemamerika til Mexico. Det er en årlig begivenhed, der ifølge arrangørerne har til formål at sætte fokus på de farefulde rejser, som migranter begiver sig ud. Tidligere har nogle af disse migranter dog fortsat deres rejse nordpå ind i USA.

Donald Trump, den amerikanske præsident, lovede under valgkampen at bygge en mur langs grænsen til Mexico. Foto: Olivier Douliery/Scanpix
Donald Trump, den amerikanske præsident, lovede under valgkampen at bygge en mur langs grænsen til Mexico. Foto: Olivier Douliery/Scanpix

Trump vil indsætte militæret ved grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce