Trump tror på Nato og er mere tilfreds efter topmøde

- Nato er meget vigtigt. Men Nato hjælper Europa mere, end det hjælper os, siger USA's præsident, Donald Trump, efter alliancens topmøde i Bruxelles.

Trump tror på Nato og er mere tilfreds efter topmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Nato er meget vigtigt. Men Nato hjælper Europa mere, end det hjælper os, siger Donald Trump.

USA's præsident, Donald Trump, siger efter to dages topmøde, at han tror på Nato.

Han er nu mere tilfreds med, hvad andre Nato-lande er parate til at betale til forsvar, end han var før topmødet.

Trump har på et ekstraordinært møde torsdag - uden for topmødets dagsorden - skærpet tonen over for alliancens øvrige medlemmer og krævet flere penge i et højere tempo.

Og nu er der flere penge på vej, lyder det fra Trump, der siger, at mødet til tider var vildt og hårdt.

- Nato er meget vigtigt. Men Nato hjælper Europa mere, end det hjælper os. Men det er samtidig meget godt for os, siger Trump.

- USA's engagement i Nato er meget stærkt. Bliver ved med at være meget stærkt, siger han.

Donald Trump mener godt, at han på egen hånd - uden om Kongressen - kunne trække USA ud af Nato, hvis han ville.

- Men det er unødvendigt, siger den amerikanske præsident.

På topmødet gik der ellers rygter om, at Trump havde truet med at forlade Nato, hvis andre lande ikke spytter flere penge i kassen her og nu.

Men sådan en trussel kom der ikke fra Trump, siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

- Præsident Trump truede aldrig på noget tidspunkt, hverken offentligt eller privat, med at trække sig fra Nato, siger Macron.

På et pressemøde siger Trump, at han har fortalt de øvrige Nato-ledere, at han var meget utilfreds med det, de betalte til Nato.

Men nu ser det meget bedre ud, lyder det.

- Nato er meget stærkere end for to dage siden, siger Donald Trump.

- Nato er virkelig en fintunet maskine. Folk betaler penge, som de aldrig har betalt før. Og de er glade for at gøre det, siger han.

Donald Trump siger, at USA nu bliver behandlet meget mere rimeligt end før.

Nato aftalte på et topmøde i 2014 at arbejde hen imod at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar inden for ti år.

Det vil nu ske meget hurtigere, forudser Donald Trump, og derefter skal Nato stile mod fire procent af bruttonationalproduktet, mener han.

- Vi vil gå meget højere end to procent i fremtiden. Men lige nu får vi folk op på to procent, og det vil ske i løbet af nogle få år, siger Trump.

- Efter to procent vil vi begynde at tale om at gå højere op. Til syvende og sidst skulle vi ligge på fire procent, siger han.

FAKTA: Trump melder pengekrig på Twitter under Nato-topmøde
Den amerikanske præsident, Donald Trump, er i den grad rejst til Bruxelles med skarpladte våben for at vinde en pengekrig om Nato-landes forsvarsbudget.

Et af hans foretrukne våben under Nato-topmødet onsdag og torsdag har været Twitter.

Her er et uddrag af Trumps markante udmeldinger i Bruxelles:

* Tirsdag - dagen inden topmødet

- Nato-lande skal betale MERE, og USA skal betale MINDRE. Meget Unfair! Det skriver Trump på Twitter.

* Onsdag - topmødets første dag

- Ifølge Trump er Tyskland "fange af Rusland", fordi de betaler milliarder af dollar til russerne for at dække et stort gasbehov. Det siger Trump under et morgenmadsmøde med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Under et pressemøde med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, hævder Donald Trump, at de har et fremragende forhold. Kort efter sætter han på Twitter spørgsmålstegn ved Nato på grund af tyskernes brug af russisk gas og energi.

- Hvorfor er der kun fem ud af 29 lande, der lever op til deres forpligtelser? USA betaler for Europas beskyttelse, mens vi mister milliarder i handel. Skal betale to procent i bnp STRAKS, ikke i 2025, skriver Trump på Twitter.

* Torsdag - topmødets sidste dag

- Trump har truet med at "gå enegang", hvis medlemslandene ikke bruger to procent af deres bnp på forsvar. Det erfarer det tyske nyhedsbureau dpa fra kilder på et ekstraordinært møde uden for topmødets dagsorden.

- På det afsluttende pressemøde sagde Trump, at han sagtens kan trække USA ud af Nato, hvis han ønsker det. Men det kommer ikke på tale, da Nato er meget vigtig - mest for Europa.

- Om præsident Putin sagde Donald Trump: - Han er en konkurrent. Er han min fjende? Han er ikke min fjende. Forhåbentlig vil vi en dag blive venner. Jeg kender ham bare ikke så godt.

Trump tror på Nato og er mere tilfreds efter topmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce