Trump: Kina og Rusland udfordrer USA's indflydelse


Trump: Kina og Rusland udfordrer USA's indflydelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trump nedtoner alliancer og lægger afstand til Kina og Rusland i ny national sikkerhedsstrategi.

Præsident Donald Trump vil mandag fremlægge USA's overordnede strategiske mål. I strategien erklæres Kina og Rusland for rivaler, som udfordrer USA's magt og indflydelse.

- Kina og Rusland har som mål at gøre økonomierne mindre frie og mindre retfærdige, hedder det i en national "America First" sikkerhedsstrategi. Det fremgår af uddrag, der er frigivet til medierne fra Det Hvide Hus forud for den fulde offentliggørelse.

Samtidig fjernes klimaforandring som en national sikkerhedstrussel for USA.

Der står også i de offentliggjorte uddrag, at Kina og Rusland vil styrke deres militær og kontrollere informationer og data i en undertrykkelse af deres samfund og i et forsøg på at vinde øget indflydelse.

Trump vil senere mandag fremlægge hovedpunkterne i strategipapiret i en tale.

Strategien er udarbejdet gennem måneder af præsidenten og hans toprådgivere i et opgør med tidligere præsident Barack Obamas erklæringer fra 2016 om, at klimaforandringer var en sikkerhedstrussel mod USA.

Økonomisk sikkerhed har en høj prioritet i dokumentet, hvor det understreges, at amerikanerne vil presse på for at få skabt balance i USA's økonomiske relationer - navnligt i forholdet til Kina.

- Det stærkeste våben vi har er vort stærke bruttonationalprodukt, siger en regeringskilde med henvisning til udtalelser fra den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis.

Ud over et fokus på økonomisk konkurrenceevne lægges der op til et brud med tidligere præsidenter i forhold til indvandring, hvor Trump vil have opført en mur på grænsen til Mexico.

- Beskyttelse af landet er et af fire hovedområder. De tre andre er styrkelse af USA's velfærd og rigdom, opretholdelse af fred gennem styrke samt forøget amerikansk indflydelse.

Trump: Kina og Rusland udfordrer USA's indflydelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce