Tørnæs håber på fortsat fred i Nepal


Tørnæs håber på fortsat fred i Nepal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nepals maoistiske premierminister går af, fordi præsidenten har blokeret for fyringen af landets hærchef. Udviklingsminister Tørnæs kalder det et tilbageskridt.

Det er et beklageligt tilbageskridt for freden i Nepal, at premierminister Prachanda i dag meddelte, at han går af. Det siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) om situationen i det uroplagede land, mens hun opfordrer til, at Nepal fortsat vil satse på demokratiet og undgå, at landet falder tilbage til en ødelæggende borgerkrig.

- Jeg opfordrer de politiske partier i Nepal til at respektere demokratiske principper, vise tilbageholdenhed og undgå handlinger, der kan opflamme situationen. Nepals politiske ledere har formået at lave svære kompromisser før. Jeg håber for Nepals skyld, at de igen kan skabe løsninger, der kan bringe den vigtige fredsproces tilbage på sporet og anspore udvikling i det fattige land, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Hvert år modtager Nepal over 200 millioner kroner årligt i dansk bistand. Danmark støtter primært uddannelse, energi, menneskerettigheder og god regeringsførelse. Endelig har Danmark en særlig pulje til støtte af fredsprocessen.

Netop fredsprocessen led et uheldigt tilbageslag i dag, da Prachanda trak sig tilbage i en tv-tale:

- Jeg har trukket mig fra posten som premierminister i dag for at beskytte demokrati og fred, erklærede den maoistiske Prachanda.

Meddelelsen kommer, efter at hans regering i går fyrede landets hærchef, en beslutning som præsident Ram Baran Yadav ikke accepterer. Præsidenten er medlem af det største oppositionsparti, og han har meddelt hæren, at hærchefen, general Rookmangud Katawal, skal blive på sin post.

Inden premierministerens tv-tale advarede Maoisterne, det største parti i koalitionsregeringen og i parlamentet, om, at striden kan føre til gadekampe.

- Vores parti betragter præsidentens skridt som et forfatningsmæssigt kup og vil kæmpe imod det, siger maoisternes talsmand, Krishna Bahadur Mahara.

Der frygtes nu for den fredsaftale, der blev indgået for tre år siden oven på en lang og blodig borgerkrig, som endte med, at kongefamilien abdicerede, og monarkiet blev til en republik.

- Der er desværre en meget reel risiko for, at det her ender galt, da de politiske partier har haft mere end svært ved at arbejde sammen siden valget sidste år, siger Sten Andreasen fra Mellemfolkeligt Samvirke. Han er organisationens landechef i Nepal og bor selv i landet.

Tørnæs håber på fortsat fred i Nepal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce