En tredjedel af verdens befolkning kan blive ramt af influenzaen H1N1, siger WHO - under forudsætning af, at influenzaen udvikler sig til en pandemi.
Hvis influenzasmitten H1N1 breder sig så meget, at verden rammes af en egentlig pandemi, er det "rimeligt" at antage, at en tredjedel af verdens befolkning på omkring seks milliarder mennesker får smitten.

Det vurderer Verdenssundhedsorganisationen WHO.

- Hvis man kigger på tidligere pandemier, vil det være rimeligt at antage, at en tredjedel af befolkningen bliver smittet, siger Keiji Fukuda, vicegeneraldirektør i WHO.

Hans udtalelse kommer i forlængelse af spekulationer om, at WHO måske har overreageret i influenzakrisen, da det har vist sig, at langt de fleste tilfælde har været milde.

Fukuda siger videre, at da WHO skulle håndtere situationen, var organisationen nødt til at tage risikoen for en pandemi med i beregningerne, selv om kun et lille antal mennesker udvikler alvorlig sygdom.

Vurderingen af, at en tredjedel af verdens befolkning kan rammes af en pandemi, er baseret på tidligere pandemier. Men det er stadig "meget for tidligt" at vurdere, hvor mange der vil dø under en pandemi. Man ved endnu ikke, hvor mange der i givet fald bliver alvorligt syge.

Situationen udvikler sig fortsat, siger Fukuda.

Mere om emnet

Se alle

To døde af svineinfluenza i Danmark

Færre smittes af H1N1 i USA

Endnu et dansk influenza-dødsfald