Nato-lande er helt uenige med Nato-chef om aftale på topmøde

- De allierede er enige om at øge forsvarsudgifterne, siger generalsekretæren i Nato, Jens Stoltenberg, efter et topmøde i Belgien.

Nato-lande er helt uenige med Nato-chef om aftale på topmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De allierede i militæralliancen Nato er enige om at øge forsvarsbudgetter, hævder Jens Stoltenberg.

Natos medlemslande har på et topmøde lovet den amerikanske præsident, Donald Trump, at de vil bruge flere penge på forsvar.

Sådan lyder udlægningen fra Natos generalsekretær, hvilket er i strid med den konklusion, som flere stats- og regeringschefer tager med hjem.

- De allierede er enige om at øge forsvarsudgifterne, siger generalsekretæren.

Hverken Frankrig eller Italien kan genkende at have givet tilsagn til dette under de seneste to dages møde i Bruxelles.

- Vi har ikke tilbudt at yde noget ekstra, i forhold til hvad vi tidligere har besluttet, siger Italiens premierminister, Giuseppe Conte, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det samme siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

- Erklæringen er tydelig. Heri bekræftes tilsagnet om to procent til år 2024, siger Macron.

Den norske chef lagde ud med at konstatere, at "vi har haft et rigtigt godt møde", da opbakningen til den transatlantiske forsvarsalliance er stor, og sammenholdet er bedre end før mødet.

- Vi har hørt Trump højt og tydeligt, siger Stoltenberg, som konstaterer, at alliancen "styrkes som aldrig før".

- Der er en ny følelse af, at det haster. Det skyldes præsident Trumps stærke ledelse i forhold til forsvarsbudgetterne.

Alliancechefen konstaterer videre, at europæiske lande og Canada har øget deres forsvarsudgifter for en samlet værdi af 41 milliarder dollar, siden Trump blev amerikansk præsident sidste år.

Generalsekretæren understreger, at der - som ellers antydet af Trump - ikke er kommet nye løfter fra medlemslandene torsdag, altså siden en erklæring om byrdefordelingen blev udsendt onsdag.

De 29 lande blev onsdag enige om en erklæring, hvori det hed, at man fastholder målet om at arbejde i retning af at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar i 2024.

FAKTA: Trump melder pengekrig på Twitter under Nato-topmøde
Den amerikanske præsident, Donald Trump, er i den grad rejst til Bruxelles med skarpladte våben for at vinde en pengekrig om Nato-landes forsvarsbudget.

Et af hans foretrukne våben under Nato-topmødet onsdag og torsdag har været Twitter.

Her er et uddrag af Trumps markante udmeldinger i Bruxelles:

* Tirsdag - dagen inden topmødet

- Nato-lande skal betale MERE, og USA skal betale MINDRE. Meget Unfair! Det skriver Trump på Twitter.

* Onsdag - topmødets første dag

- Ifølge Trump er Tyskland "fange af Rusland", fordi de betaler milliarder af dollar til russerne for at dække et stort gasbehov. Det siger Trump under et morgenmadsmøde med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Under et pressemøde med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, hævder Donald Trump, at de har et fremragende forhold. Kort efter sætter han på Twitter spørgsmålstegn ved Nato på grund af tyskernes brug af russisk gas og energi.

- Hvorfor er der kun fem ud af 29 lande, der lever op til deres forpligtelser? USA betaler for Europas beskyttelse, mens vi mister milliarder i handel. Skal betale to procent i bnp STRAKS, ikke i 2025, skriver Trump på Twitter.

* Torsdag - topmødets sidste dag

- Trump har truet med at "gå enegang", hvis medlemslandene ikke bruger to procent af deres bnp på forsvar. Det erfarer det tyske nyhedsbureau dpa fra kilder på et ekstraordinært møde uden for topmødets dagsorden.

- På det afsluttende pressemøde sagde Trump, at han sagtens kan trække USA ud af Nato, hvis han ønsker det. Men det kommer ikke på tale, da Nato er meget vigtig - mest for Europa.

- Om præsident Putin sagde Donald Trump: - Han er en konkurrent. Er han min fjende? Han er ikke min fjende. Forhåbentlig vil vi en dag blive venner. Jeg kender ham bare ikke så godt.

Nato-lande er helt uenige med Nato-chef om aftale på topmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce