Thailand deporterer 4000 flygtninge

Lastbiler fyldt med flygtninge drog mandag afsted fra flygtningelejren i Phetchabun
Foto: (AP Photo/Sakchai Lalit)

Thailand deporterer 4000 flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thailand er i gang med at deportere 4000 medlemmer af Hmong-minoriteten, der frygter forfølgelse, hvis befolkningsgruppen vender tilbage til Laos.

Thailand er tidligt mandag morgen (lokal tid) gået i gang med at deportere 4000 Hmong-flygtninge til Laos. Hmongfolket lever spredt ud over Sydøstasien, herunder Kina, Laos, og Burma.

- Vi begyndte at sætte dem på busser ved halv seks tiden, siger oberst i den thailandske hær Thana Jarutwat.

Befolkningsgruppen påstår, at den bliver forfulgt i blandt andet Laos og derfor ønsker en del ikke at vende tilbage til landet. Hmongfolket stammer oprindeligt fra det sydlige Kina, men en del er vandret til andre dele af Sydøstasien.

Der er tale om ufrivillig repatriering af Hmong-flygtningene, der siden 2004 har boet i Nuay Nam Khao-lejren i Phetchabunprovinsen, som ligger godt 280 kilometer nordøst for Bangkok

En del af Mhong-minoriteten har boet i bjergrige dele af Laos i flere århundreder. Amerikanerne rekrutterede en del af folket til at føre guerillakrig mod kommunistsoldater i Laos. Kommunisterne kom til magten i landet i 1975. USA tog i 2003 imod 14.000 Hmong-flygtninge og siden har en del fra minoriteten søgt asyl i Thailand.

Ifølge en bilateral aftale mellem Thailand og Laos skal de 4000 flygtninge være sendt tilbage til Laos inden udgangen af 2009.

- Dette er enden på et langvarigt problem for os, siger en anynom thailandsk regeringskilde.

USA, FN og EU har udtrykt bekymring om deportationerne. Unhcr, FN's Højkommissariat for flygtninge, kalder Hmong-minoriteten for et plaget folk. Thailand er blevet kritiseret, fordi landet ikke vil lade Unhcr vurdere om Hmong-folket lever op til kravene for at få flygtningestatus.

- Laos' regering har forsikret os om, at de vil tage sig godt af de 4000 Hmong, siger Thailands viceudenrigsminister, Thani Thongpakdi.

Thailand deporterer 4000 flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce