Terroralarm baseret på gammelt nyt


Terroralarm baseret på gammelt nyt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TRUSSEL: Efterretninger om al-Qaeda-forberedelser til angreb på finansinstitutioner i USA kan være flere år gamle
USA:Mange af de efterretninger om formodede al-Qaeda-forberedelser, der har fået den amerikanske regering til at øge terrorberedskabet ved store finansinstitutioner i blandt andet New York og Washington, er flere år gamle, rapporterer flere amerikanske medier.

Washington Post anførte i går, at hovedparten af informationerne stammer fra før terrorangrebene den 11. september 2001, der ligeledes tilskrives Osama bin Ladens netværk.

Oplysningerne om terrorplanlægning var blot nye for myndighederne i USA. De er primært en følge af anholdelsen af en pakistansk computerekspert i Pakistan, der angivelig hjalp al-Qaeda med at sende kodede meddelelser.

Washington Post citerer mere end et halvt dusin regeringsembedsmænd for at sige, at de fleste - hvis ikke alle - oplysningerne om bygningerne, der kommer fra ransagningen hos pakistaneren Muhammad Naeem Khan, er omkring tre år gamle, ja måske endnu ældre.

- Der er intet lige nu, som vi hører, der er nyt, siger en højtstående embedsmand fra ordensmyndighederne, som blev orienteret om de fortrolige oplysninger.

Frances Fragos Townsend, Det Hvide Hus' rådgiver om indenlandsk sikkerhed, siger til det amerikanske tv-selskab PBS, at de detaljerede oplysninger om fem finansbygninger, som formentlig blev indsamlet af al-Qaeda-folk, blev "indsamlet i 2000 og 2001".

Flere embedsmænd hæfter sig ved, at mange af informationerne er hentet fra internet og andre såkaldte åbne kilder, der er tilgængelig for offentligheden.

Beredskab

Den amerikanske regering besluttede sent søndag at skærpe beredskabet, så det er på næsthøjeste niveau ved børsen og Citigroup-banken i New York, Prudential Financial-banken i Newark, New Jersey, og ved Den Internationale Valutafond og Verdensbanken i Washington.

Mere politi er udstationeret omkring bygningerne, overvågningen er intensiveret, og kontrollen er forstærket, hvilket har udløst nogen nervøsitet blandt de ansatte og folk i nærheden.

Flere kilder siger til amerikanske aviser, at enkelt oplysning i Khans materiale er blevet opdateret så sent som i januar i år.

Myndighederne forsvarer det vidtgående skridt om at lægge en jernring om de pågældende finansinstitutioner med, at de under alle omstændigheder fremstår som oplagte al-Qaeda-mål, og at der er en udbredt forventning om, at terrornetværket vil forsøge at slå til på amerikansk jord inden præsidentvalget i november.

- Det er en alvorlig sag, sagde præsident George W. Bush mandag.

- Jeg mener - vi ville ikke - forstår I - kontakte myndighederne på det lokale niveau, medmindre det var reelt, sagde Bush, som beskyldes af flere kritikere for at ville slå politisk mønt af terrorrisikoen.

Terroralarm baseret på gammelt nyt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce