De pakistanske myndigheder vil opklare bombeattentatet mod Danmarks ambassade.

Per Stig: Vi ved ikke hvem der står bag

Fire pakistanske ansatte blev i ramt ved angrebet mandag morgen på den danske ambassade i Pakistans hovedstad, Islamabad. En rengøringsassistent blev dræbt, ambassadens altmuligmand blev hårdt såret, mens to kontoransatte blev såret. Ingen af ambassadens fire danskere blev ramt ved angrebet. Det oplyser udenrigsminister Per Stig Møller på et hasteindkaldt pressemøde i Udenrigsministeriet.
Dagen efter bilbombeangrebet mod den danske ambassade i Pakistan mener myndighederne i landet at have en idé om, hvem der stod bag.

Kilder tæt på regeringen og i sikkerhedsapparatet siger til nyhedsbureauet AFP, at det efter alt at dømme var Taliban-bevægelsen, som gennemførte selvmordsangrebet, der kostede mindst seks mennesker livet og sårede mindst 35 andre.

Ambassadebombe i Pakistan 2

Billeder fra pakistansk tv optaget ved den danske ambassade i Islamabad.

En af de dræbte er en midaldrende dansk statsborger med pakistansk baggrund, hvis familie nu er underrettet, oplyser Udenrigsministeriet til Radioavisen.

Mens FN's Sikkerhedsråd, EU, Den Islamiske Konferenceorganisation OIC, USA og EU fordømte terrorangrebet, sendte Udenrigsministeriet og PET sent i aftes deres egne eksperter til Pakistan for at bistå myndighederne på stedet med efterforskningen.

En særlig sammensat efterforskningsgruppe med både politifolk og agenter skal forsøge at opklare hele forløbet.

Ifølge den engelsksprogede pakistanske avis Dawn advarede efterretningstjenesterne allerede for et par dage siden det pakistanske indenrigsministerium og politi om, at terrorister pønsede på at angribe ambassaden som en hævnakt for offentliggørelsen af Muhammedtegningerne.

Chefen for det pakistanske indenrigsministerium, Rehman Malik, regner med, at den særlige efterforskningsgruppe kan præsentere de første resultater i løbet af tirsdagen.

Pakistanske sikkerhedsfolk fastslår dog allerede nu over for AFP, at bilen med de mindst 25 kilo sprængstof var stjålet i den nordvestlige by Peshawar og kørte med falske diplomatnummerplader.

Når mistanken nu falder på den pakistanske gren af Talibanbevægelsen, så skyldes det blandt andet, at sprængstoffet var af en type, som bevægelsen ofte anvender.

Fogh fordømmer bombeangreb

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ser bombeangrebet mandag morgen på den danske ambassade i Pakistan som et angreb på Danmark.

Ambassadebombe i Pakistan 1

Flere billeder fra Pakistan, hvor en bombe blev sprængt ved den danske ambassade.

Mere om emnet

Se alle

PET-folk hjem fra Pakistan

Danmark beholder ambassade i Pakistan

Ekspert: Ambassadebombe var gødning