Syriske oprørere ifører sig hjemmelavede gasmasker


Syriske oprørere ifører sig hjemmelavede gasmasker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frygt for brug af kemiske våben får syriske oprørere til at lave hjemmelavede gasmasker i kampen mod Assad.

En tom sodavandsflaske, knust trækul og gazebind dyppet i Cola.

Det er bare nogle af de ting, der indgår som en del af opskriften på de hjemmelavede gasmasker, som oprørere i Syrien ser sig nødsaget til at tage på, efter at det er kommet frem, at præsident Bashar al-Assads hær angiveligt har benyttet sig af nervegas i borgerkrigen.

I Latakia-provinsen mødes medlemmer af Den Frie Syriske Hær i en improviseret base for at lære, hvordan man kan lave gasmasker ved hjælp af materialer, der findes i de fleste syriske hjem.

I basen har oprørerne stillet deres våben til side og lytter intensivt, mens 72-årige Abu Tarek forklarer, hvordan man skridt for skridt samler sin egen maske.

Først skærer han toppen af en stor sodavandsflaske, skærer et lufthul i toppen og lægger et par skefulde trækul på et stykke colavædet gazebind.

Så presser han gazebindet ind i flasken og dækker det med et fugtigt stykke vat, der bliver sat på plads med et stykke pap. Og voila, så mangler der blot et stykke elastik, og gasmasken er klar til brug.

- Det er meget nemt, fortæller Abu Tarek, som dog påpeger, at masken formentlig ikke er 100 procent sikker.

Men masken kan give oprørerne tid til at slippe væk under et potentielt gasangreb, forklarer han.

De amerikanske myndigheder sagde torsdag, at folk fra efterretningstjenesten med forskellige grader af overbevisning tror på, at Assads styrker har benyttet nervegassen sarin i en begrænset mængde mod oprørere.

Sarin er en lugtfri og farveløs nervegas, der kvæler ofrene.

Flere lande har talt om, at brugen af kemiske våben kan være en rød linje i forhold til, hvornår man vil gribe ind i konflikten i Syrien. Senest har USA's præsident, Barack Obama, fastslået, at brugen af nervegas vil være en "game changer".

Mere end 70.000 personer har mistet livet, siden opstanden i Syrien startede i marts 2011.

Syriske oprørere ifører sig hjemmelavede gasmasker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce