Syrisk giftgas: Rusland vil have fakta

Det nærmeste, man hidtil er kommet et bevis for kemisk krigsførelse i Syrien: et foto af ukendt herkomst af et ukendt offer med fråde om munden
Foto: AP/POLFOTO

Syrisk giftgas: Rusland vil have fakta

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rusland advarer imod at bruge rygter om kemiske våben i Syrien som undskyldning for en militær indgriben.

Rygter om, at det syriske regime har benyttet sig af kemiske våben, skal ikke blive en undskyldning for, at internationale styrker kan gribe ind i det borgerkrigshærgede land.

Det siger Ruslands viceudenrigsminister, Mikhail Bogdanov, som reaktion på, at amerikanske efterretninger tyder på, at præsident Bashar al-Assads tropper i Syrien i begrænset omfang har brugt giftgassen sarin mod oprørerne.

- Hvis der er seriøse beviser for brug af kemiske våben i Syrien, så skal de fremlægges øjeblikkeligt og ikke holdes skjult, siger Bogdanov, der er Vladimir Putins udsending i Mellemøsten.

- Vi må omgående tjekke informationerne i overensstemmelse med de internationale regler, og informationerne skal ikke bruges til at opnå andre mål. Det må ikke blive en undskyldning for en intervention i Syrien, siger han.

De amerikanske myndigheder sagde torsdag, at folk fra efterretningstjenesten med forskellige grader af overbevisning tror på, at Assads styrker har benyttet nervegassen sarin, der er en lugtfri og farveløs gas.

Amerikanernes præsident, Barack Obama, understreger, at der er brug for yderligere oplysninger for at bekræfte mistanken. Men har Assads hær benyttet sig af nervegas, så vil det være en "game changer" i konflikten, siger Obama.

Rusland, der har leveret våben og andet materiel til det syriske regime, er en af Syriens få tilbageværende allierede, og landet er meget imod en militær indtrængen i landet.

- Vi er nødt til at kende sandheden og have faste beviser og ikke stole på informationer, der kommer frem i medierne og ikke er støttet af fakta, siger Bogdanov.

Russeren henviser blandt andet til USA's invasion af Irak i 2003. Dengang drog amerikanerne i krig på baggrund af meldinger om, at det irakiske styre var i besiddelse af atomvåben. Det blev der dog aldrig fundet.

Syrisk giftgas: Rusland vil have fakta

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce