Sydney truet af brandhelvede


Sydney truet af brandhelvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FRYGT: Brandfolk frygter, at dagen i dag bliver "afgørelsens time" for voldsomme brande

Brandfolk fra alle egne af Australien strømmede i går til Sydney for at bekæmpe de værste skovbrande i 30 år. Samtidig advarede myndighederne byen om at "forberede sig på et helvede" og opfordrede indbyggerne til at slå ned på brandstiftere.

Efter tre dage med voldsomme skovbrande i udkanten af Australiens største by faldt de høje temperaturer og den kraftige vind løjede af. De mildere vejrforhold gjorde det muligt for 4500 brandfolk at forberede brandbælter.

Brandene har hidtil kostet to mennesker livet og ødelagt 41 private hjem. At skaderne ikke har været større, betegner myndighederne som et mirakel.

Søndag bliver værst

Meteorologerne advarer om, at det mildere vejr kun er midlertidig, og at søndag (i dag, red) kan blive den værste dag i den nuværende krise. En advarsel, der udløste hektisk forbedredelsesaktivitet.

- Folk bør forberede sig selv på et helvede, sagde brandinspektør i New South Wales, Phil Koperberg.

Brandchef i New South Wales, Bob Carr, sagde, at myndighederne i første omgang havde forventet, at den værste dag ville blive mandag, men at det nu så ud til, at søndag vil blive "afgørelses time".

- Det giver også mindre tid til at samle ressourcer, forberede og rydde op, det er den dårlige nyhed. Vi har kun i dag i stedet for to dage, sagde han.

Brandfolk fra delstaterne Victoria, South Australia og hovedstaden Canberra blev indkaldt for at hjælpe en styrke hovedsageligt bestående af frivillige for at bekæmpe ilden.

I går var der stadig gang i flere end 80 brande i New South Wales, hvor flere huse var truet af flammerne.

Veje afbrudt

Vej- og togforbindelsen til den nordlige del af Sydney var midlertidigt afbrudt, og politiet opfordrede rejsende om at skippe deres rejseplaner, indtil forholdene blive bedre.

Ilden bredte sig også "ret dramatisk" mod husene langs kysten, sagde en talsmand for brandvæsnet.

Der var forlydender om, at en af brandvæsnets både var sunket, efter at den havde ramt en klippe i tæt røg ud for det nordlige Sydney. Bådens fire mand store besætning menes at have reddet sig selv ved at svømme i land.

En tydeligt vred Bob Carr opfordrede indbyggerne til at tage alle nødvendige midler i brug, hvis de får øje på brandstiftere.

- Hvis du ser en brandstifter, så slå kløerne i ham. Gør hvad end du vil, og vi vil lave en lov, der med tilbagevirkende kraft kan udbedre skaden, sagde han.

Carr sagde, at "mærkelige hjerner" udnyttede den værste tørke i over et århundrede og ekstreme vejrforhold til at anstifte brande.

En brand i sydvestlige Sydney har anrettet skader for et beløb svarende til mindst seks millioner kroner, sagde Carr.

En 18-årig mand med indlæringsvanskeligheder blev fredag stillet for retten anklaget for at have startet branden i det sydvestlige Sydney.

Sydney truet af brandhelvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce