Supercyklonen Phailin rammer Indien på lørdag


Supercyklonen Phailin rammer Indien på lørdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 1999 kostede en lignende cyklon mere end 9000 indere livet. Ny cyklon ventes at ramme nordøstkysten lørdag.

I hele den nordøstlige region i Indien forbereder man sig på kraftige stormfloder og høje vindhastigheder fra en livstruende supercyklon.

Flere delstatsmyndigheder i Indien har aflyst en officiel helligdag for at styrke indsatsen, mens titusinder af indere ifølge nyhedsbureauet Reuters har forladt deres hjem og flygtet i sikkerhed.

Cyklonen Phailin er lige nu i den højeste kategori for tropiske orkaner, kategori 5, og det betyder, at vindhastighederne er på omkring 250 kilometer i timen, forklarer klimatolog hos DMI Niels Hansen.

I samme region for 14 år siden oplevede inderne en lignende cyklon, der ud over omfattende materiel skade kostede mere end 9650 indere livet. Men denne gang er man bedre forberedt.

- De potentielle ødelæggelser på infrastrukturen er større på grund af hastigheden, men antallet af potentielle dødsofre er væsentligt mindre.

- Selvom cyklonen lige nu har en større vindhastighed end den for 14 år siden, så er varslerne og kommunikationslinjerne blevet bedre, så mulighederne for den enkelte inder for at forberede sig og beskytte sig i lokaleområdet er bedre denne gang, siger Niels Hansen.

Til sammenligning forklarer klimatologen, at det svarer til den dobbelte hastighed af, hvad Danmark oplevede under orkanen i december 1999, men at de potentielle ødelæggelser langt overstiger det dobbelte.

- Nu kan den her slags vejrsystemer slet ikke opstå på vores breddegrader, fordi vores havvand ikke er varmt nok. Men hvis vi legede med tanken, så er der ikke noget i Danmark, der umiddelbart er bygget til at modstå de her vindhastigheder.

- Det ville trække et spor af ødelæggelser, som er fuldstændig usammenligneligt med noget, vi nogensinde har set eller kommer til at se, forklarer klimatologen.

Med sin størrelse svarende til det halve af Indien oplever inderne allerede nu kraftigt stormvejr. Centrummet af cyklonen forventes at ramme østkysten lørdag aften dansk tid.

Supercyklonen Phailin rammer Indien på lørdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce