Strid om Allawis budskab

Ayah Allawi, Iraks premierminister (i midten) befandt sig godt blandt de amerikanske sentorer i Washington. Foto: Scanpix

Strid om Allawis budskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VALG:Iraks premierminister får en blandet modtagelse i Washington

USA:Bortset fra sin svære accent lød han som en republikansk partifunktionær, som introducerede USA's præsident, George W. Bush, på et valgmøde.

Sådan lyder det liberale amerikanske dagblad Boston Globes analyse dagen derpå af den fungerede irakiske premierminister, Iyad Allawis stort anlagte besøg i Washington.

Allawi gik ifølge Boston Globe langt videre i sin positive beskrivelse af udviklingen i det voldsplagede Irak forud for det planlagte valg i januar, end Bush kunne have håbet. Bush skal selv vurderes af vælgerne om lidt over fem uger ved præsidentvalget den 2. november, og her er Irak-engagementet et af emnerne.

Det konservative dagblad Wall Street Journal kommer i en ledende artikel til den stik modsatte konklusion, nemlig at Allawi på overbevisende måde gjorde pessimismen til skamme og bekræftede Bushs beskrivelse af virkeligheden i Irak.

Der var således blandede reaktioner på Allawis besøg i den amerikanske regeringshovedstad, som omfattede en sjælden tale på et fælles møde for begge kamre i Kongressen og et besøg hos USA's præsident i Det Hvide Hus.

Allawi lagde i går en krans for de over 1000 omkomne amerikanske soldater i krigen og talte med forsvarsminister Donald Rumsfeld i Pentagon. Derpå ville han vende tilbage til New York til et møde med FN's generalsekretær, Kofi Annan. Natten til i dag skulle han holde sin tale i FN's Generalforsamling. Han ventedes i FN-regi at appellere om mere international støtte til en sikkerhedshedsmæssigt forsvarlig afvikling af valghandlingen.

Roste Bush

Boston Globe noterer, at Allawi roste Bush for at "stå fast" i krigen mod terror og irettesatte den demokratiske præsidentkandidat John Kerry for at være en "tvivler".

- Når politiske ledere sætter defaitismens sirener i gang, fordi de står over for terrorisme, så tilskynder det blot til mere vold, sagde Iyad Allawi, en tidligere CIA-partner, som tilbragte en årrække i eksil, inden han tidligere i år blevet udnævnt af FN til fungerende regeringschef efter stærkt pres fra USA.

Allawi insisterede - præcis ligesom Bush - på, at Irak-krigen er central i kampen mod international terror, og han førte en linje tilbage til terrorangrebene i New York og Washington den 11. september 2001.

- Kampen i Irak i dag er ikke kun om Iraks fremtid. Den er om den verdensomspændende krig mellem dem, der ønsker at leve i fred og frihed, og terroristerne, terrorister som slår vilkårligt til mod soldater som civile, ligesom de gjorde så tragisk den 11. september i Amerika, sagde Iyad Allawi, som nægtede, at han skulle være noget redskab for Bush-kampagnen.

Det liberale dagblad New York Times beretter i en ledende artikel, at Allawi kritiserede nyheder i USA om vold og ødelæggelse i Irak og erklærede, at sikkerhedsforholdene bliver bedre, den økonomiske genopbygning gør fremskridt, og at demokratiske institutioner er ved at slå rødder.

- Det var alt, hvad Bushs valgkampstab kunne have bedt om. Desværre var det meste af det forkert, mener New York Times.

Wall Street Journal finder derimod Allawi troværdig. Avisen konstaterer, at pessimisme vedrørende Irak er moderne i USA. Det var derfor forfriskende at høre et budskab om håb, beslutsomhed og taknemmelighed.

- Hr. Allawi præsenterede derpå en overbevisende liste over grunde til, at der er alle muligheder for, at hans land vil foretage en vellykket overgang til demokrati næste år, mener Wall Street Journal.

Bush selv bifaldt sin irakiske partners udtalelser, og republikanske kongresmedlemmer jublede. Roy Blunt, ledende republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, sagde, at Allawi beviste, at der sker "kolossale fremskridt i Irak".

Forkert billede

John Kerry reagerede ved at beskylde Allawi og Bush for at tegne et forskønnet og forkert billede af situationen i Irak.

- Premierministeren og præsidenten er her selvsagt for at give det bedste indtryk af politikken. Men kendsgerningen er, at CIA's vurdering, meldingerne, operationerne på stedet og soldaterne alle fortæller noget helt andet, sagde Kerry, som førte valg-kamp i Columbus, Ohio.

Strid om Allawis budskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce