Storbritannien: Russisk diplomatudvisning var ventet

Den britiske udenrigsminister Boris Johnsons ministerium siger, at russerne har reageret som ventet på Storbritanniens udvisning af 23 russiske diplomater.

Storbritannien: Russisk diplomatudvisning var ventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Storbritanniens nationale sikkerhedsråd mødes i næste uge for at drøfte krisen med Rusland.

De er ikke overraskede i udenrigsministeriet på Whitehall i den britiske hovedstad, London, efter at Rusland lørdag formiddag gav 23 britiske diplomater marchordre.

Ministeriet siger, at det var ventet. Som reaktion bliver Storbritanniens nationale sikkerhedsråd i næste uge kaldt sammen for at drøfte, hvad der nu skal ske.

- Vor prioritet i dag er at sørge for vort personale i Rusland og bistå de, der skal tilbage til Storbritannien, hedder det i en erklæring.

Videre siger udenrigsministeriet, at det efter meldingerne fra Moskva stadig er Rusland, som skal forklare sig oven på det nervegiftangreb i Salisbury, der har udløst krisen.

Det var i Salisbury, at den russiske tidligere dobbeltagent Sergej Skripal og hans 33-årige datter, Julia, den 4. marts blev fundet bevidstløse på en bænk.

Det blev senere konstateret, at de var syge af nervegift. Briterne mener at have sporet giften til Rusland.

Ruslands regering har afvist at kende til sagen. Russerne har ikke besvaret Storbritanniens spørgsmål om, hvordan en russiskproduceret nervegift kan blive brugt i Salisbury.

I onsdags udviste Storbritannien 23 diplomater. Briterne har blandt andet også aflyst planlagte topmøder mellem de to lande.

Lørdag svarede Rusland så igen ved blandt andet også at udvise 23 britiske diplomater.

Samtidig meddeler ministeriet, at Rusland annullerer tilladelsen til det britiske generalkonsulat i Sankt Petersborg - det må derfor lukke.

Desuden har briterne fået besked på, at deres British Council i Moskva skal lukke.

British Council er briternes organisation til fremme af kulturelt, videnskabeligt og uddannelsesmæssigt samarbejde.

FAKTA: Højpotent nervegift stammer fra sovjettiden
Rusland har lørdag udvist 23 britiske diplomater og varslet en række andre diplomatiske skridt som direkte modsvar på, at Storbritannien tidligere på ugen udviste 23 russiske diplomater.

Udvisningerne kommer i kølvandet på, at en tidligere russisk dobbeltagent, Sergej Skripal, og hans datter 4. marts blev fundet livløse i den engelske by Salisbury.

Der er ikke kommet meget ud om deres tilstand, men den beskrives stadig som kritisk.

Britiske efterforskere mener, at de er blevet syge af nervegiften Novichok, og den britiske regering har beskyldt Rusland for at stå bag angrebet.

Det ved vi om nervegiften:

* Udviklet af Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne.

* Hovedingredienserne er agrokemiske stoffer. Dermed kunne en skjult produktion af stoffet til krigsførelse hurtigt skjules som en legitim industri ifølge Amy Smithson, en amerikansk ekspert i kemiske våben.

* Navnet Novichok betyder "nytilkommen" på russisk og omfatter en gruppe af avancerede nervegifte.

* De blev kategoriseret som fjerde generation inden for kemiske våben og blev udviklet under et hemmeligt program.

* Rusland menes ikke at have informeret Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om eksistensen af midlet eller dets ingredienser.

* Så vidt vides er Novichok aldrig blevet anvendt i forbindelse med krig. Men russiske mafiaorganisationer mistænkes for at have anvendt midlet i forbindelse med en række drab på prominente personer i Rusland.

* En udgave kendt som A-230 er angiveligt fem til ti gange mere giftigt end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. VX blev ifølge USA for eksempel brugt til at slå den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror ihjel sidste år.

* A-230 kommer i flere varianter. En af disse - A-232 - har russisk militær brugt som grundsten for et kemisk våben kendt som Novichok-5.

* Novichok kommer i flydende form, men det menes også at eksistere som et fast stof. Det betyder, at det kan spredes som findelt pulver.

* Det kemiske våben er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig. I pulverform tager det noget længere tid.

* Novichok blokerer som andre nervegifte kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner.

* Overordnet forårsager det kemiske stof en nedsættelse af hjerterytmen og svækket åndedrætsfunktion, som i sidste ende fører til kvælning.

* Typiske umiddelbare symptomer: Sammentrækning af pupillerne, krampeanfald og savl. I de værste tilfælde koma, mistet åndedrætsfunktion og død.

Kilde: BBC, Reuters og The New York Times.

Storbritannien: Russisk diplomatudvisning var ventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce