Stoltenberg indgiver sin afskedsbegæring i Oslo

Norges statsminister, Jens Stoltenberg.
Foto: Elise Amendola/AP/POLFOTO/arkiv

Stoltenberg indgiver sin afskedsbegæring i Oslo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norges nye regeringskoalition mellem Høyre og Fremskrittspartiet vil præsentere sine 18 ministre onsdag.

Norges rød-grønne regering under ledelse af statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet indgav mandag dens afskedsbegæring til kong Harald efter at have tabt det nylige valg.

Kongen, der har bedt Stoltenberg fortsætte med et forretningsministerium, indtil den nye regering er på plads, har formelt bedt Høyre-lederen Erna Solberg danne den nye regering.

Stoltenberg kom ud fra Slottet i Oslo sammen med hele sin regering efter at have været til det ekstraordinære statsråd.

- Jeg skal sige "Deres Majestæt", når jeg tiltaler kongen, sagde Stoltenberg til journalister, som ville vide, hvordan han taler til statsoverhovedet.

- Jeg glæder mig til at køre bil igen alene - uden sikkerhedsfolk - og sammen med Ingrid høre musik i bilen, sagde Stoltenberg om omvæltningerne i sit liv efter otte år ved magten.

Avisen VG rapporterede i sidste uge, at Høyre og Fremskrittspartiet har aftalt, at den nye regering skal have 18 ministre - 11 til Høyre og syv til Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, bliver ifølge VG ny finansminister.

Børge Brende, der i dag er direktør i Word Economic Forum, bliver ny udenrigsminister.

Solberg henter Børge Brende, der er medlem af Høyre, hjem i håb om at få forbedret Norges anspændte forhold til Kina, efter at den kinesiske dissident Liu Xiaobo fik Nobels fredspris i 2010.

Iagttagere påpeger, at Brende gennem længere tid har siddet i en unik position, hvor han har haft direkte kontakt til den kinesiske premierminister.

Den afgående finansminister, Sigbjørn Johnsen fra Arbeiderpartiet, siger, at budgettet for næste år er "en god rød-grøn finanslov for arbejde, velfærd og retfærdighed."

- Det er tilpasset den økonomiske situation i Norge, hvor det går godt. Men vi må være forsigtige med oliepengene, siger Johnsen.

Han vil ikke kommentere, hvilken reaktion han forventer fra Erna Solberg om det finanslovforslag, der i overensstemmelse med norsk tradition altid fremlægges af den afgående regering efter et valg.

- Det er vanskeligt at forudsige, hvordan Solberg vil reagere, da hun har varslet en ny kurs. Der vil formentligt være ting, som hun er uenig i, siger Johnsen diplomatisk.

Stoltenberg indgiver sin afskedsbegæring i Oslo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce