Stærk og omstridt


Stærk og omstridt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MEDIESTYRING: Britisk presse er afhængig af Tony Blairs "spindoktor", men nu er han kommet i modvind

STORBRITANNIEN: Alastair Campbell, pressetalsmand for premierminister Tony Blair, har et job, der normalt er anonymt. Tidligere var han "en kilde, der står premierministeren nær", men nu har han fået sin egen meget personlige profil. Han er emne for en bog og dybdeborende avisartikler og tv-indslag og stjernen i en ny BBC-dokumentarudsendelse.Campbell er den, der står for den mest omhyggelige mediestyring, nogen britisk premierminister har haft. Men nu holdes der meget nøje øje med ham, og han tilskrives en sådan indflydelse, at han i pressen skildres som den næstvigtigste embedsmand i regeringen.Han er med i kabinetsmøderne, og ingen embedsmand tilbringer mere tid med premierministeren. Hans samleverske og moder til hans to børn, Fiona Miller, er personlig assistent for Blairs kone, Claire.

Spindoktor

De reportere, der dækker Downing Street 10, er så afhængige af ham, at en af dem, George Jones fra Blairs konservative plageånd, the Daily Telegraph, har skrevet en personlig spalte, der er en klage med titlen "Alastair Campbell hindrer mig i at udføre mit arbejde."Campbell ynder at kalde sig "his master's voice", men for et voksende antal kritikere er han "spindoktor" og en mester på området. Det er væsentligt på et tidspunkt, da Blairs popularitet er dalende, hvilket i høj grad tilskrives, at der manipuleres med nyhederne, så de er positive over for regeringen.Campbell har altid slået på, at budskabet skal være enkelt og klart og gentages i det uendelige, så man er sikker på, det bliver hørt i befolkningen. Blair brugte den strategi effektivt, da han bekæmpede den tidligere konservative regering, men hans modstandere vender nu taktikken mod Blair og Campbell med samme succes, og deres nøgleord er blevet "spin" som et udtryk for utroværdighedPressen angriber Campbell efter tre frustrerende år med forsøg på at trænge igennem Campbells faste greb. Denne har brugt sine to meter og en brysk og frygtindgydende optræden til at kue reportere og deres redaktører. Han er tidligere politisk kommentator for The Mirror og engang også en meget omtalt forfatter af soft-porno-fortællinger i et magasin under dæknavnet Riviera Gigolo.

79 rådgivere

Et af Campbells første skridt, da han overtog embedet, var at sætte sig på de mest fremtrædende embedsmænd i regeringsdepartementerne og at installere politisk udnævnte på nøgleposter. Antallet af "særlige rådgivere" er fordoblet til 79, siden Labor fik magten, og omkostningerne er tidoblet.Hans gage på ca. halvanden mio. kr. medfører ugentlige protester fra de konservative i Underhuset. Ord som undskyldninger og indrømmelser indgår ikke i Campbells ordforråd, og hans vane med at reagere på kritik med angreb har længe beskyttet regeringen mod at blive skadet af dårlig omtale.Men samme praksis har nu medført, at regeringen beskyldes for at ville neddysse tingene og for at være ufølsom over for den offentlige opinion på et tidspunkt, da antallet af skandaler er steget. Det har ført til krigstilstand med pressen.- Mit mål er at sikre, at folket forstår realiteterne for regeringen og premierministeren. Den politiske presse er ofte - ikke altid, men ofte - en barriere for det, siger han.

Personfikseret

Den britiske presse er meget aggressiv og konkurrencebetonet. Forsiderne er ofte skamløst partiske, og proportionerne kan gå tabt i overskrifter som "sammenstød" og "storm" og "skænderier", som altid er "hadske".Campbell hævder, at pressen er besat af trivialiteter og personfikseret, at den behandler politik som underholdning og forsømmer at fortælle, hvad regeringen virkelig foretager sig.På et spørgsmål om, hvorvidt han mente, hans talsmand gør sit arbejde ordentligt, svarede Blair: - Jeg mener at have den bedste til jobbet. Men han har dog besluttet at fritage Campbell for den daglige briefing, for at han skal bruge mere af sin tid på forberedelser bag kulisserne på regeringens budskaber.Men selv om journalisterne klager over ham, er de ikke begejstrede for, at de ikke får deres daglige opgør med ham.- Hvis Alastair ikke er der, med den adgang han har til premierministeren, så tror vi simpelt hen ikke, vi hører budskabet fra Downing Street, siger BBC's politiske korrespondent, Robin Oakley.

Stærk og omstridt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce