Sorg og hævntørst i sheik Yassins hus

En medlem af den islamiske gruppe Jihad har stukket ild på det amerikanske flag og anti-israelske symboler for at protestere mod israelernes drab på sheik Yassin. Foto: Reuters

Sorg og hævntørst i sheik Yassins hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VENTEN: Retorikken er så uforsonlig som nogensinde i Gazastriben og hjemme hos familien til den afdøde Hamas-leder sheik Ahmed Yassin, hvor alle venter på angrebet, der skal hævne drabet

GAZA CITY: Der er stille i Gaza. Der er som om chokket over likvideringen af sheik Ahmed Yassin har lammet den hårdtprøvede og radikaliserede landstibe. Som om befolkningen har forpuppet sig i forventningen om den bebudede hævn; i forundringen over, at det ikke er sket endnu; i frygten for hvornår og hvordan den israelske hær igen slår til i Gaza.

Journalister strømmer til fra hele verden for at afvente det uafvendelige. Når Gaza eksploderer i had efter fredagsbønnen. Når israelske kampvogne rykker ind og udløser gadekampe. Når horder af selvmordsbombere strømmer mod de israelske checkpoints.

Det sker bare ikke. Gaderne ligger øde hen. Et par æselkærrer triller adstadigt hen ad hovedvejen. En gruppe drenge spiller fodbold på kørebanen. De grønne Hamas-flag, de sorte Jihad-bannere og de gule Fatah-faner blafrer side om side fra lygtepælene. Og vægaviserne i Gazas flygtningelejre har fået nye forudsigelige overskrifter.

"Hamas vil svare voldsomt igen". "Zionisterne skal vente sig en rædsom død". "Yassin, dit blod har en høj pris".

Retorikken er hårdtslående og den bliver gentaget i moskeerne denne fredag. I Jabalya-flygtningelejren taler sheik Said til flere end 1000 mænd i det, der populært betegnes som "Hamas-moskeen". Han bebuder, at hævnen vil eksplodere i alle arabiske lande "efter denne enorme forbrydelse, beordret direkte af (premierminister Ariel) Sharon."

I As-Sabra bydelen i Gaza City taler en ung imam om sheik Yassin og hans evne til altid at få folk til at smile. Det var her i Mujammaa-moskeen, Yassin i mandags blev kørt til morgenbøn i sin rullestol, og hvor den 67-årige Hamas-leder mumlede sit sidste Allah-U-Akhbar - Gud er stor.

Nu forsikrer sheikens protege i sin fredagsbøn, at morderne kan vente blodig gengældelse.

- Hvis Zionisterne troede, at ved at dræbe sheik Yassin så ville de dræbe Hamas, så må de have drømt. Hamas er parat til at ryste Israel, tordner han.

Ude på gaden står en flok teenage-drenge og glaner på hullerne i asfalten, hvor missilerne ramte rullestolen bare 200 meter fra Yassins hjem.

- Ameerkaaniyye? spørger de og prøver at platte en skilling for et postkort med sheikens velkendte profil.

Ahmad er en af dem. Hans far var livvagt for Yassin og blev dræbt samtidig med sheiken. Nu står den 16-årige knægt sammen-sunken og lidt mut og fortæller om, hvordan han i mandags var på hospitalet for at identificere faderens blodige krop.

- Selvfølgelig er jeg ked af, at min far er død, siger Ahmad uden at fortrække en mine.

- Men jeg er også glad, fordi han er blevet sheheed (martyr) sammen med sheik Yassin. Min far var ven med sheiken, og han prøvede at beskytte ham. Nu står resterne af rullestolen hjemme i vores hus.

Ahmad kender retorikken på rygmarven og ved, hvad kammeraterne venter af ham:

- Nu vil vi (i Hamas) vise vores styrke inde i den zionistiske stat. Om Gud vil, så bliver jeg også snart en shaheed (martyr) som selvmordsbomber.

Løftet om hævn

Et lille hvidkalket hus i en snæver gyde lige om hjørnet har i årevis været rammen om udtænkningen af Hamas' strategier. Her i sit hjem lagde sheik Yassin planer og modtog besøgende. Nu er hans dagligstue domineret af en minde-opsats fra gulv til loft med hvide blomster. På væggen hænger billeder af Hamas-ledelsen og af de dræbte ledere af den militante fløj, Izz al-Din al-Qassam, flankeret af Qassam-brigadernes våbenskjold.

Yassins to ældre brødre på 77 og 75 år er nu dem, der tager imod og udlægger teksten.

- De sender helikoptere og dræber os med missiler, og så påstår de, at det er os, der er terrorister. Nej, det er jøderne og amerikanerne og briterne, der hugger vores land og dræber vores børn. Det er dem, der er terrorister, insisterer den 77-årige Shehda Yassin.

Familien lover en voldsom hævn, der vil ryste Israel. Et svar, der vil afbalancere "den uoprettelige forbrydelse at myrde Sheik Yassin", et svar der gør det klart, at der nu er åben krig, og at køreplaner og våbenhvileaftaler er noget, der hører fortiden til.

- Tiden er løbet ud. Situationen tilsiger ikke nogen våbenhvile, for Sharon vil ikke have fred, siger Dr. Nassin Yassin, sheikens nevø.

Ingen af de ledende Hamas-folk står længere til rådighed for interviews. De er væk. Gemt i sikre huse rundt om i Gaza. En stor demonstration fredag aften bliver aflyst uden begrundelse. Hamas-lederne kan ikke længere vise sig offentligt, og en demonstration uden dem lige nu er utænkelig.

Men drabet på Yassin har Israel tilsyneladende formået at kaste tusinder flere ind i Hamas' kadrer.

- Støtten til Hamas er vokset umådeligt. Hvor det før var måske 15 pct., der støttede Hamas her i Gaza, så er det nu mindst 40 pct., siger Adel Al Zaanoun, der er Gaza-korrespondent for det franske nyhedsbureau AFP.

- Vi vil helt sikkert komme til at opleve en voksende modstand mod Israel, supplerer redaktøren for Palæstinensisk TV i Gaza, Ahmed Attala.

- Israel har begået en stor, stor fejl ved at dræbe sheik Yassin. Alle støtter Hamas nu.

Fra husmurene stirrer helteportrætter af tidligere selvmords-martyrer ud over Gaza med budskabet Følg Mig. Og vægavisen opildner:

- Vores svar vil ikke vente længe.

Sorg og hævntørst i sheik Yassins hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce