Den russiske Nobel-prismodtager trodsede sovjetstyret og skrev om stalinistiske fangelejre.

Aleksandr Solsjenitsyn er død

Den russiske forfatter og Nobel-prismodtager Aleksander Solsjenitsyn døde søndag, 89 år. Solsjenitsyn var en torn i øjet på det tidligere kommunistiske sovjetstyre og levede i en række år i eksil i USA.
Den russiske forfatter og Nobel-prismodtager Aleksander Solsjenitsyn døde søndag, 89 år, oplyser nyhedsbureauet Interfax.

Litterære kilder i Moskva fortæller, at han døde af et slagtilfælde.

Solsjenitsyn var en torn i øjet på det tidligere kommunistiske sovjetstyre og levede i en række år i eksil i USA.

Hans mest kendte romaner er "Kræftafdelingen", "I den første Kreds" og "Øhavet Gulag".

Han blev i 1974 fordrevet fra Sovjetunionen som en "ondsindet anti-kommunist", men blev delvist rehabiliteret i slutningen af 1980'erne af den daværende partichef Mikhail Gorbatjov.

Hans store litterære gennembrud kom i 1962 med romanen "En dag i Ivan Denisovitjs lov", som fortæller om livet i en stalinistisk fangelejr. Romanen blev dengang offentliggjort i Sovjetunionen. Det var under Nikita Khrustjovs styre, der var præget af et opgør med Stalin-tiden.

Men de efterfølgende romaner "Kræftafdelingen" og "I den første Kreds" blev forbudt, efter Khrustjov var blevet afsat i 1964.

Han modtog i 1970 Nobels litteraturpris, men blev udvist af Sovjetunionen, efter han i 1974 udgav romanen "Gulag Øhavet".

Han boede herefter en årrække i den amerikanske stat Vermont. Han vendte i 1994 tilbage til Rusland tre år efter Sovjetunionen sammenbrud - og denne gang som en helt.

Mere om emnet

Se alle

Putin og Gorbatjov hylder Solsjenitsyn

Stor forfatter i bedste russiske tradition

Forfatterskab undergravede Sovjetunionen