Snowden flygtede til Rusland uden hemmelige dokumenter

Edward Snowden - kom til Moskva tomhændet.
Foto: AP/POLFOTO

Snowden flygtede til Rusland uden hemmelige dokumenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden forsikrer, at hverken Rusland eller Kina har set spionpapirer.

Den tidligere amerikanske efterretningsmedarbejder Edward Snowden havde ingen hemmelige dokumenter med sig, da han forlod sit skjulested i Hongkong og rejste til Moskva.

Samtlige dokumenter gav han til de journalister, som i Hongkong interviewede ham om den amerikanske efterretningstjeneste NSA's overvågningsmetoder.

Han har ingen kopier af materialet, og det "ville ikke være i offentlighedens interesse" at medbringe dokumenterne til Rusland.

Det siger han i et interview med New York Times.

- Der er nul procents chance for, at Rusland eller Kina har modtaget nogle dokumenter, siger han til avisen.

Snowden fortalte i Hongkong journalister fra blandt andet den britiske avis The Guardian om overvågningsmetoderne i det amerikanske National Security Agency (NSA).

Han påstår, at NSA er informeret om, at han ikke har samarbejdet med russiske eller kinesiske spioner.

De amerikanske myndigheder og andre kritikere af whistlebloweren har udtrykt bekymring for, at de dokumenter, han var i besiddelse af, kunne havne hos Rusland eller Kina eller andre mulige fjendtligtsindede efterretningstjenester.

- NSA er ikke kommet med et eneste eksempel på, at lækagen har forårsaget skade. De har intet sagt noget som helst bortset fra "vi tror", "måske" og "er nødt til at antage" fra anonyme eller tidligere ansatte, siger Snowden til New York Times.

Rusland har givet Snowden lov til at blive i landet i 12 måneder og har dermed trodset den amerikanske regerings anmodning om at sende ham tilbage til retsforfølgelse i USA.

30-årige Snowden fortæller, at beslutningen om at lække fortrolige oplysninger og dokumenter gradvist tog form, og at hans forbehold over for efterretningstjenester stammede tilbage fra hans tids som CIA-medarbejder i Genève.

New York Times har forgæves forsøgt at få en kommentar fra NSA til Snowdens udtalelser.

Snowden flygtede til Rusland uden hemmelige dokumenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce