Lars Bendix fra Odense var i Bruxelles for at besøge sin søn, da terrorangrebene ramte

Bruxelles: "Skynd dig hjem, far. Jeg kan desværre ikke få dig ind"

Sms'en løber ind på Lars Bendix' telefon tirsdag formiddag på pladsen foran Europa-Parlamentet.

14 etager over ham sidder hans søn på et kontor og følger med i seneste nyt om angrebene på først lufthavnen og senere metrostationen Maelbeek i hjertet af den belgiske hovedstad.

Lars Bendix ved, at der har været eksplosioner flere steder i byen. Det er derfor, han står ude foran Europa-Parlamentet. Han vil hente sin søn, som han er på ferie for at besøge, men bygningen er lukket.

Ingen kan komme hverken ind eller ud. Hvad, Lars Bendix ikke ved, er, at myndighederne fraråder alle at opholde sig udenfor - især på større pladser som den foran Europa-Parlamentet.

"...her er roligt"

svarer Lars Bendix, der blandt andet kan få øje på flere lokale, der sidder og nyder en kop kaffe eller en øl på caféerne uden for den politiske institution. Det er få hundrede meter fra røgen, sirenerne, de sårede og døde ved metrostationen.

Lars Bendix' sms kommer dog aldrig frem. Netværket er ganske enkelt presset til mere, end det kan holde til, i timerne efter terrorangrebene.

Kort efter slipper hans søns tålmodighed op.

"Læser du ikke, hvad jeg skriver, far? (...) Det er ikke sikkert udenfor. Slet ikke foran parlamentet. Så skynd dig nu hjem, skriver Daniel Bendix Mogensen.

"Ok", lyder det korte svar i en sms, der endelig går igennem.

Livet går videre

Klokken er lidt over 10 onsdag formiddag, da de to Bendix'er tager imod i sønnens étværelseslejlighed i Ixelles-kvarteret.

Det var her, de mødtes igen, da Daniel Bendix Mogensen endelig fik lov til at forlade Europa-Parlamentet og kunne tage hjem til sin far.

Og det er her, de har haft en enkelt nat til at fordøje terrorangrebet, der foreløbigt har kostet 31 mennesker livet og såret 270. Det sidder i dem, men ikke mere end, at livet allerede går videre.

For det skal det jo, som de siger.

- Jeg går ikke rundt og er bange. Min fornuft siger mig, at nu har terroristerne været her, så nu er Bruxelles måske et af det mest sikre steder at være i verden lige nu, siger Daniel Bendix Mogensen.

Derfor har han heller ingen planer om at afbryde sit praktikforløb i Europa-Parlamentet, som begyndte i februar og først slutter til juli.

- Efter angrebet skrev nogle af mine venner og spurgte, om det ville få betydning for mit ophold her i byen. Det havde jeg slet ikke tænkt over. Jeg fik først tanken, da jeg talte med min kone, der bor i Danmark, om jeg skulle blive her i byen efter angrebet. Men det skal jeg. Alt andet ville være en sejr for terroristerne, lyder det fra den 25-årige fynbo.

Lars Bendix er enig i sin søns beslutning. Også selv om han som far "gerne vil have sine børn tæt på".

- Jeg er ikke bange for, at der er en større risiko for, at der sker ham noget her, end der kunne ske så mange andre steder i verden.

Terroren kom tæt på

De to Bendix'er er fattede, som de sidder der i vindueskarmen på værelset under én kilometer fra metrostationen Maelbeek. De kan grine ad deres mislykkede sms-korrespondance, ligesom de lystigt fortæller om, at de spillede 500 og så et afsnit af Netflix-serien "House of Cards", da de endelig blev genforenet i Daniel Bendix Mogensens lejlighed.

Men deres ansigtsudtryk ændrer sig med et knips, når de fortæller om den følelse, som terrorangrebet har efterladt den med.

- Min første tanke, da jeg hørte om angrebene, var, at det var frygteligt. Det er det selvfølgelig stadigvæk. Men jeg må indrømme, at jeg blev lidt egoistisk, da jeg sad i Europa-Parlamentet og ikke måtte komme ud. Det var en udsat position. Der kom terroren lige pludselig meget tæt på, fortæller Daniel Bendix Mogensen.

Hans far, der til daglig er formand for De Konservative på Fyn, har svært ved ikke at blive politisk, når han skal samle op på den følelse, han sidder tilbage med:

- Man siger, at terroristerne vinder, hvis vi bliver bange. Det er altså svært at lade være med at blive bange, når sådan noget her sker. Nu må der handling til. Vi må prøve grænserne af. Få ryddet op. Ellers bliver vi ofre for vore humanistiske tilgang til livet. Vi skal have flere ressourcer til politi og efterretningstjenesterne, mener den 50-årige fynbo.

Ikke påtage sig sorg

Da de belgiske myndigheder tirsdag eftermiddag gav grønt lys til, at borgere og besøgende i Bruxelles igen kunne færdes udenfor, besluttede de to fynboer sig for at gå en tur omkring en nærliggende sø. For at komme lidt ud. Og for at få talt deres oplevelser igennem.

Her mødte de flere lokale, som virkede afslappede, ja næsten løsslupne, som de to Bendix'er formulerer det. Og det er her, de står lige nu: Mellem på den ene side at vise respekt for de mennesker, som mistede livet eller blev såret i terrorangrebet, og på den anden side af få det bedste ud af familieferien, inden Lars Bendix flyver hjem til Fyn på søndag.

- Vi skal ikke påtage os en sorg, vi ikke har. Vi var her. Vi var tæt på, men vi har ikke mistet nogen, som vi har kære. Vi skal vise respekt for dem, der er blevet ramt. Personligt er jeg bekymret for, hvad det her angreb kommer til at betyde for den verden, vi lever i, siger Lars Bendix.

Han mener ikke, at der findes nogen forkert eller rigtig måde at tackle efterdønningerne af et terrorangreb på. Det er op til den enkelte. Noget, som Daniel Bendix Mogensen er enig i.

- Det er en mærkelig situation. I går lå der lemlæstede folk på gaden, og ikke langt derfra sad de lokale på café, vel vidende at der var sket et terrorangreb. Hvis man vil drikke en øl for at vise terroristerne, at de ikke har vundet, så er det det, man skal gøre, siger han.

Hans far sammenligner den svære balance mellem at vise respekt og fortsat leve livet med en begravelse.

- Det er jo paradoksalt. Vi mødes til kaffe eller øl og hygger os, selv om vi lige har sagt farvel til et menneske, vi holder af. Men det betyder ikke, at vi glemmer.

Med det i tankerne vil far og søn Bendix i de næste dage tage på sightseeing byen. Men metroen, den vil de ikke bruge.

  • Katrine Becher Damkj¾r

    Af:

    Områderedaktør, Øhavsredaktionen Langeland og Ærø. Jeg er født og opvokset i Allested-Vejle på Midtfyn. Siden har jeg boet i Odense, Frankrig, København, Syrien og Odense igen. Og siden efteråret 2014 har jeg boet med min familie på Ærø. Inden jeg kom til Ærø, arbejdede jeg i godt fire år som freelancejournalist med base i Odense.

Mere om emnet

Se alle
1
Bombemand fra Bruxelles blev udvist to gange af Tyrkiet

Bombemand fra Bruxelles blev udvist to gange af Tyrkiet

"Hjernen" bag Paris-angreb vil udleveres til Frankrig

Ministre til krisemøde i Belgien lander i militærlufthavn