"Skriget" kan ende med at blive byttet med kokain

Oslo 20040823: %ACPå Nasjonalgalleriet i Oslo henger de viktigste av de ulike utgavene av Edward Munchs berømte malerier "Skrik" og "Madonna". Turistene strømmer til for å se på de berømte bildene som skapte store overskrifter verden rundt. Dagen etter ranet på Munch museet var vaktholdet noe skjerpet. Nasjonalgalleriet bruker vektere fra selskapet Falck Norge AS. Bildet viser "Skrik" på veggen i Nasjonalgalleriet.%AC: Heiko Junge / SCANPIX. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX 2004)

"Skriget" kan ende med at blive byttet med kokain

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KUNSTDETEKTIV: Teorien om ekstreme kunstelskere er en myte

NORGE: Munch-maleriet "Skriget" risikerer at ende som byttevare for kokain blandt kriminelle på gaden. Sådan vurderer en britisk ekspert, Tony Russell, som har en fortid som detektiv i Scotland Yard, og som var med til at fremskaffe "Skriget", da det sidst blev stjålet i 1994.

Svært at afsætte

Når verdensberømte og ekstremt kostbare malerier som Edvard Munchs Skriget bliver stjålet, så har tyvene meget vanskelige vilkår for at få dem afsat. Normalt hersker der to teorier om, hvor malerierne bliver af: Enten vil tyvene kræve store summer i løsepenge, eller også er det bestillingsarbejde fra en fanatisk kunstsamler, hvis eneste mål i livet er at eje de berømte værker - uanset om det kan blive vist frem til andre eller ej.

Men sidstnævnte teori er noget opdigtet vrøvl, mener den britiske kunstdetektiv. De folk findes simpelthen ikke, men er noget, som blandt andre pressen har fundet på for at skabe en spændende historie.

- Der er ingen, der vil røre den slags med en ildtang, ligegyldig hvor meget man elsker kunst. Der er blevet skabt et mærkeligt billede af en eller anden rig mand, som gemmer den slags berømte malerier i sin kælder. Politiet har jo aldrig fundet sådan en samler, siger Tony Russell, som har firmaet Art Recovery Limited i London sammen med en anden tidligere Scotland Yard-detektiv, Dick Ellis, som også var med til at opklare det første tyveri af "Skriget".

Byttevare

Til gengæld fortæller detektiven, at de stjålne kunstskatte ofte ender som byttevarer blandt de kriminelle på gaden.

- Tyvene har tre muligheder for at få afsat malerierne. Enten så kan de kræve løsepenge eller vente på, at der bliver udlovet en dusør. Ellers kan de forsøge at bytte malerierne med andre kriminelle til kokain, og hvad der ellers er på gaden, siger han og tilføjer:

- Men hvis de andre kriminelle er bare lidt klogere, end dem, som stjal malerierne, så vil de jo ikke tage imod dem som handelsvare. De ved jo heller ikke, hvordan de skal få penge ud af dem. Og hvis de bliver fanget med dem, så vil de få meget store problemer. Men det sker altså alligevel, at de ender som byttevarer, fortæller Tony Russell.

Uprofessionelt

Ud fra sin erfaring vurderer han, at tyvene fra søndagens røveri på Edvard Munch-museet i Oslo langt fra er profes sionelle.

- I så fald er de ikke særligt kloge. De kommer fra en lavere klasse af kriminelle, og det er der flere tegn på. Først er der omfanget af vold, som ikke er normalt blandt professionelle tyve. Desuden er det meget uklogt at gå efter de allermest kendte værker, for de er simpelthen intet værd på det åbne marked og ekstremt svære at afsætte på det sorte marked. Og sidste tegn er, at de har smadret rammerne, og dermed med stor sandsynlighed har skadet malerierne, og det er virkelig ikke for klogt, siger han.

Vil dukkeop

Tony Russell regner med, at malerierne på sigt vil dukke op igen. I sidste ende vil det gå op for gerningsmændene, at de ikke har andre muligheder end at henvende sig til myndighederne.

"Skriget" kan ende med at blive byttet med kokain

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce