Skakkens Beckham: Ung nordmand støver skaksporten af

Norske Magnus Carlsen er blevet udråbt til skaksportens David Beckham. Med en sideløbende modelkarriere står han i skarp kontrast til skakkens noget støvede ry.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/Polfoto

Skakkens Beckham: Ung nordmand støver skaksporten af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norske Magnus Carlsen er blevet udråbt til skaksportens David Beckham.

Da den russiske stormester i skak Peter Svidler var blevet udspillet i 36 træk af 22-årige Magnus Carlsen fra Norge, brugte han et par øjeblikke på at filosofere over, hvorfor den unge nordmand er blevet brætspillets absolutte superstjerne.

- Han er exceptionel god, og han har andre muligheder. På en måde er jeg sværere at markedsføre end Magnus. For det første er jeg knap så ung. Og for det andet er jeg nok for meget sovjet, sagde 46-årige Peter Svidler til New York Times.

Russere dominerede

Skaksporten i det 20. århundrede domineret af en gruppe af spillere, der udsprang fra det tidligere Sovjetunionen. Typer som Mikhail Botvinnik, Anatoly Karpov og Garry Kasparov henrykkede med deres evner med brikkerne. Men som personer var de indelukkede og mystiske, og de bidrog til, at sporten måtte kæmpe med et nørdet ry.

Men i Magnus Carlsen har skaksporten fået et ansigt og en personlighed, der kan tiltrække interesse fra andre segmenter ud over brætspil-entusiasterne. Nordmanden beskrives som skakkens David Beckham.

Modeljob

Magnus Carlsen er blevet portrætteret i det legendariske amerikanske nyhedsprogram ”60 minutes”, han har lavet fotosessioner sammen med Hollywood-stjernen Liv Tyler, og han har hængt ud med rapkongen Jay-Z ved en basketballkamp. Og han er blevet tilbudt en rolle i den kommende ”Star Trek-film”.

- Magnus ser nok mere sig selv som en moderne sportsstjerne, der vil have det sjovt, end som den traditionelle, stereotype skakspiller, siger Carlsens manager, Espen Agdestein.

Han var i flere år ansigtet udadtil for det hollandske tøjmærke ”G-Star Raw”. Og med en årsindtægt på næsten 10 mio. kroner er Magnus Carlsen sportens bedst betalte.

God hukommelse

Historien om det norske geni fra Tønsberg er bemærkelsesværdig. Han var ikke mere end et par år gammel, da forældrene studsede over, at han havde en bemærkelsesværdig hukommelse og evne til at koncentrere sig i timevis. Som femårig kunne han nævne alle lande i verden, deres hovedstæder og deres indbyggertal.

Storesøsteren lærte Magnus skakreglerne, og inden længe var hun ikke længere en udfordring for ham. Han begyndte i stedet at deltage i officielle turneringer, som han vandt.

Da han var 12 år, trak Magnus’ forældre ham ud af skolen i et år for at deltage i turneringer verden over.

Det var ved en turnering i Island i 2004, at Magnus fik skakverdenen til at spærre øjnene op. Han havde trukket russiske Garry Kasparov, der af mange er anset for at være den bedste skakspiller gennem tiderne.

Den nervøse russer forsøgte at ”psyke” den da 13-årige Magnus ved at dukke op en halv time forsinket. Carlsen havde russeren på flugt gennem hele partiet, men teenageren havde dog ikke rutinen til at gøre det af med sin 41-årige modstander. Kampen endte med en remis, og Kasparov forlod bordet rødglødende. Magnus Carlsen tog på McDonalds.

Skakkens Beckham: Ung nordmand støver skaksporten af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce