Sikker ANC-sejr i Sydafrika


Sikker ANC-sejr i Sydafrika

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ANC har vundet valget i Sydafrika, men har ikke fået stemmer nok til at sætte sig på to tredjedele af flertallet i parlamentet, viser det endelige valgresultat.

Sydafrikas regeringsparti ANC og dets formand, Jacob Zuma, har som ventet vundet en storsejr ved onsdagens parlamentsvalg, men har lige akkurat misset det nødvendige antal stemmer til at opnå det flertal på totredjedele af de 400 pladser i parlamentet, som giver mulighed for at ændre forfatningen.

Zumas Afrikanske Nationalkongres opnåede 65,9 procent af stemmerne, fremgår det af det endelige valgresultat, som officielt offentliggøres senere i dag.

Det nyvalgte parlament vælger den 6. maj Zuma til landets fjerde sorte præsident siden apartheidstyrets fald, men midt i ANC's sejrsrus må partiet lide den tort at have mistet magten i Sydafrikas turistcentrum, provinsen Western Cape, som blev vundet af Den Demokratiske Alliance.

Det største oppositionsparti, der ledes af Cape Towns hvide borgmester Helen Zille, kom med 16,6 procent af stemmerne på andenpladsen på landsplan og fik i Zilles hjemlige provins hele 51,4 procents opbakning.

Det nye parti Cope, Folkekongressen, som består af Zuma-kritiske udbrydere fra ANC, nåede op på en vælgeropbakning på 7,4 procent.

Afrikas største økonomi plages af voldsom kriminalitet, den globale økonomiske krise og en aidsepidemi, men opbakningen til frihedshelten Nelson Mandelas gamle parti er fortsat enorm blandt det sorte befolkningsflertal.

Ved det seneste parlamentsvalg for fem år siden fik partiet knap 70 procent af stemmerne. Zuma slap for blot tre uger siden ud af en langvarig korruptionssag, og den kommende præsident har netop stået i spidsen for flere dages festligheder med sine tilhængere.

Sikker ANC-sejr i Sydafrika

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce