Schröders bevægende afsked som SPD-partiformand


Schröders bevægende afsked som SPD-partiformand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKIFTE: Gruppeformand i Forbundsdagen, Franz Müntefering, ny partiformand

TYSKLAND:Tysklands forbundskansler, Gerhard Schröder, blev hyldet med flere minutters klapsalver, da han i går på det socialdemokratiske parti SPD's ekstraordinære kongres i Berlin havde holdt sin sidste tale som SPD-partiformand, inden de 480 delegerede senere på dagen valgte partiets gruppefor mand i Forbundsdagen, Franz Müntefering, til Schröders efterfølger.

Den snart 60-årige regeringschef var synligt bevæget og måtte knibe en tåre oven på talen, hvor han efter fem år på formandsposten begrundede sin afgang som leder for det kriseramte parti, der det seneste år har oplevet en massiv medlems- og vælgerflugt som følge af Schröders omstridte reformpakke Agenda 2010.

Ifølge Schröder er formandsskiftet nødvendigt for, at partiet og forbundsregeringen kan gøre sit arbejde bedre.

- Det er ikke nemt for mig at tage afsked med posten som leder for vort parti, sagde Schröder i sin 50 minutter lange tale, hvori han indrømmede, at han ikke altid har været en "nem formand, men det har heller ikke været nemme tider".

- Ja, jeg var stolt over at være formand for Tysklands store, ældste demokratiske parti. Men en forbundskanslers opgave med at forme socialdemokratisk politik ikke blot for Tyskland, men også for Europa og derudover, kræver hele min kraft. Ligesom partiformandens uind-skrænkede opmærksomhed er påkrævet for at formulere socialdemokratisk politik ikke blot for Tyskland, men også for Europa og derudover. Det er årsagen til, at jeg har besluttet mig for at træde tilbage som partiformand og foreslå jer Franz Müntefering som min efterfølger. Han er den bedste til dette embede. Og jeg er sikker på, at denne arbejdsdeling vil føre til mere sammenhold og styrke, sagde Schröder.

Han brugte megen tid af sin tale på at udstikke kursen for de tyske socialdemokrater, som han opfordrede til at stå sammen og sammen tage kampen op mod den konservative opposition. Samtidig fastslog han, at reformprocessen i Tyskland fortsætter.

Det var forbundskanslerens omstridte reformer på bl. a. arbejdsmarkedet og social- og sundhedsområdet, der fik formandsstolen under ham til at vakle, fordi mange i det socialdemokratiske bagland mener, at reformerne kun er til gavn for velhavende tyskere og sker på bekostning af de socialt svage. Schröder kom for seks uger siden dog en revolution internt i partiet i forkøbet ved overraskende at bebude sin afgang til fordel for Müntefering. (ritzau)
Franz Müntefering skal nu styre socialdemokraterne i Tyskland. Foto: Scanpix
Franz Müntefering skal nu styre socialdemokraterne i Tyskland. Foto: Scanpix

Schröders bevægende afsked som SPD-partiformand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce