Sådan vælges USA's præsident


Sådan vælges USA's præsident

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VALG- MASKI-NERIET: Den ny regering træder først til efter nytår
Uanset om George Bush genvinder præsidentposten eller ej på tirsdag, bliver han siddende på pinden frem til nytår.

Mens vi i Danmark skifter regeringen ud dagen efter et valg, tager amerikanerne det mere stille og roligt.

Den nye præsident skal have tid til at samle sin regering, og modsat i Danmark holder stort set alle embedsmænd flyttedag, så de matcher den rette regeringsfarve.

Først den 20. januar aflægger den nye præsident derfor ed. I mellemtiden kan George Bush ikke udrette meget i Det Hvide Hus.

Administrator

- Han sidder nærmest bare og administrerer i de måneder, siger lektor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Skulle George Bush derimod vinde valget, kører administrationen videre som hidtil.

Men først skal valget på tirsdag altså overståes. Typisk vil resultatet være klart inden for et døgn, bortset fra i 2000, hvor det tog over 30 dage på grund af de omstridte stemmesedler i Florida. Det kan sagtens ske, at det trækker ud igen, mener Jørn Brøndal.

- Også i år har vi en række stater, hvor valget bliver meget tæt, for eksempel Florida, Iowa, Wisconsin, Michigan, Ohio og New Mexico, så i teorien kan man godt forestille sig, at noget lignende sker, siger han.

Hvem løber stærkest

Det amerikanske valgsystem adskiller sig væsentligt fra det danske.

I USA gælder det om at komme "først over målstregen" i de enkelte stater, for så vinder man hele staten. I praksis fungerer det sådan, at hver stat bliver tildelt et antal valgmænd svarende til statens størrelse. For at undgå at de store stater skal dominere, har de små stater typisk flere vælgmænd per indbygger. Den største stat, Californien, har 55 valgmænd, mens den lille tyndtbefolkede stat Wyoming har tre.

Valgmændene bliver udpeget af partierne før valget, og i stedet for at stemme direkte på kandidaterne, stemmer amerikanerne på deres partis valgmænd. Det parti, som har vundet flest valgmænd, får tildelt alle statens valgmænd.

I alt er der 538 valgmænd i det samlede valgmandskollegium. For at vinde præsidentposten skal kandidaten have vundet minimum 270 valgmænd.

Hvis ingen af kandidaterne får det, er det op til flertallet i Repræsentanternes Hus at sætte navn på præsidenten.

Det indirekte valgsystem blev lavet i 1787 for at forhindre, at befolkningen blot stemte på en lokal kandidat med det resultat, at de store stater ville dominere. I stedet er en kandidat nu nødt til at have bred opbakning i hele landet for at vinde tilstrækkeligt mange stater.

Systemet har dog en stor ulempe, som vi så ved sidste valg i 2000.

Her fik Demokraternes kandidat Al Gore reelt 48,38 procent, George Bush kun 47,87 procent og den uafhængige kandidat Ralph Naders 2,74 procent. Alligevel vandt Bush med 271 valgmandsstemmer over Gores 266. De afgørende 25 valgmænd fra Florida vandt Bush på baggrund af kun 537 reelle stemmer. Den situation er kun set tidligere i 1888.

En anden stor ulempe ved systemet er, at resultatet i mange stater er givet på forhånd, og derfor er der ikke det store incitament til hverken at stemme eller føre kampagne her. Valgdeltagelsen for fire år siden var 49 procent.

Endelig gør systemet det mere end svært for andre end de to store dominerende partier at trænge igennem på landsplan.

Kun to stater, Maine og Nebraska, har ikke dette "vinderen tager det hele-system".

Men i staten Colorado skal de på tirsdag også stemme om, hvorvidt systemet skal ændres, så statens ni valgmænd kan fordeles mellem partierne. Hvis præsidentvalget bliver tæt, kan denne lille folkeafstemning faktisk blive afgørende.

På tirsdag er der samtidig valg til Repræsentanternes Hus og en tredjedel af Senatet skal udskiftes. Det betyder, at magtbalancen godt kan ændres fra i dag, hvor begge kamre er republikansk dominerede. Dette valg er uhyre vigtigt på grund af Kongressens store indflydelse på indenrigspolitikken.

Sådan vælges USA's præsident

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce