Russisk valgkamp begynder mandag

Russisk politi slæber en tilhænger af den fremtrædende oppositionsaktivist Aleksej Navalnyj væk. Navalnyj får ikke lov til at stille op ved Ruslands præsidentvalg 18. marts.

Russisk valgkamp begynder mandag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Præsident Vladimir Putin kan, hvis han vinder næste års valg, få yderligere seks år ved magten i Rusland.

Russerne skal stemme 18. marts næste år, når der afholdes præsidentvalg. Men allerede mandag indledes valgkampen, skriver russiske nyhedsbureauer, som citerer senatorer i overhuset.

- I henhold til vores beregninger er der allerede 23 personer, som har givet udtryk for, at de gerne vil opstille ved præsidentvalget, siger Ella Pamfilova, som leder Den Centrale Valgkomité, til Interfax.

Præsident Vladimir Putin har tidligere på måneden sagt, at han går efter at genvinde magten i yderligere seks år. Denne gang som uafhængig kandidat.

Uafhængige kandidater skal indsamle 300.000 underskrifter, før de kan opstille.

Den fremtrædende oppositionsaktivist Aleksej Navalnyj får ikke lov at stille op til valget. På et spørgsmål om Navalnyjs opstilling svarede Putin for nylig på en pressekonference:

- Vil I have kupforsøg? Vi har været gennem det. Vil I virkelig tilbage til alt det? Jeg er sikker på, at det overvældende flertal af russiske borgere ikke ønsker dette.

Navalnyj har brugt et år på at skaffe underskrifter. Han hævder, at han bliver retsforfulgt af politiske grunde.

Navalnyj er blevet kendt for at kritisere og bekæmpe korruption, og han har i vid udstrækning ført kampagne mod Ruslands politiske ledere med kritiske videoer og indlæg på internettet.

- Navalnyjs internetkampagne understreger, at magthaverne i Kreml ikke er i stand til at hindre, at frie ytringer via internettet når til millioner af russere. Det siger den uafhængige journalist Andrej Soldatov til det norske nyhedsbureau NTB.

- De politiske ledere er paranoide, og de forstår ikke, hvorfor de ikke kan kontrollere internettet, som hele tiden udvikles med ny teknologi.

- Lige nu handler alt om YouTube, og hvordan det kan kontrolleres. Det gør dem desperate og nervøse, tilføjer han.

Soldatov har sammen med Irina Borogan skrevet en bog om de russiske lederes kamp mod internettet. Hans pointer bakkes op af professor i statskundskab Daniel Treisman ved University of California.

- Jeg tror, at regimet i Rusland er bekymret for internettet. Jeg er ikke så sikker på, at de har en sammenhængende strategi for at håndtere det, siger han til NTB.

Russisk valgkamp begynder mandag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce